tr?id=454621601398775&ev=PageView&noscript=1 Wiza Birma: Przepisy wjazdowe do Birmy, Ambasada Birmy w Berlinie i e-wiza

Sprawa wiz do Birmy jest trochę skomplikowana, za co odpowiedzialność ponosi rządząca krajem wojskowa junta, która w 2010 roku zniosła możliwość uzyskania wiz na lotnisku w Yangon. Wśród ogólnego zamieszania w kwestii wizowej, jedno jest pewne – jadąc do Birmy podlegamy obowiązkowi wizowemu.

Wiza do Birmy - przykład

Wiza do Birmy on-line

Od 1 września 2014 roku, o wizę można ubiegać się drogą elektroniczną za pośrednictwem strony: http://www.evisa.moip.gov.mm.

Proces uzyskania wizy następuje w 4 krokach:

1. Wypełnienie bezpiecznego formularza wizowego.
2. Uiszczenie opłaty kartą kredytową. Na adres e-mail wnioskodawca otrzymuje indywidualny kod.
3. W ciągu 3 dni roboczych, wnioskodawca otrzyma za pośrednictwem poczty elektronicznej dokument potwierdzający płatność, który należy wydrukować i razem z paszportem zabrać ze sobą w podróż.
4. Po przyjeździe do Birmy należy udać się z wydrukowanymi dokumentami do kontroli imigracyjnej, gdzie otrzymuje się pieczęć w paszporcie.

Wiza turystyczna do Birmy

Jeśli wybieramy się do Birmy wyłącznie w celach turystycznych, możemy otrzymać wizę na 28 dni. Oczywiście możliwe są także wizy tranzytowe wydawane na 24 godziny. Do Myanmaru można wjechać tylko przez przejścia graniczne w portach morskich i stołeczny międzynarodowy port lotniczy w Rangun (Rangun Mingaladon International Airport) oraz w Mandalay. Warunkiem uzyskania wizy jest ważność paszportu nie krótsza niż trzy kolejne miesiące po ustaniu ważności wizy do Birmy. Musimy posiadać także zdjęcia w formacie paszportowym i wolną stronę w paszporcie na wklejenie wizy. Jeśli jesteśmy szczęśliwymi rodzicami dzieci, które już ukończyły siedem lat – musimy liczyć się z faktem, że potrzebują one osobnej wizy, z tym że wiza dla dziecka jest wystawiana w paszporcie rodzica.

Powinniśmy także dopełnić obowiązku posiadania biletu powrotnego i liczyć się z tym, że przy wjeździe do Birmy musimy dokonać obowiązkowej wymiany około 300 USD na specjalne birmańskie bony towarowe.

Wiza biznesowa do Birmy

Wyróżnia się dwa typy wiz biznesowych do Birmy: „single” oraz „multiple”.

Okres ważności wizy biznesowej „single” wynosi 3 miesiące, a maksymalny okres pobytu w Birmie to 70 dni. Istnieje możliwość przedłużenia okresu ważności wizy.

Wiza biznesowa  „ multiple” ważna jest od 6 miesięcy do roku. Ubiegać się o nią mogą osoby, które w ciągu roku trzykrotnie ubiegały się o wizę „single”. Maksymalny okres pobytu na terenie Birmy wynosi 70 dni. W przypadku tej wizy, również istnieje możliwość przedłużenia.

Obowiązek meldunku w Birmie

W Birmie istnieje obowiązek meldunkowy. Oznacza to, że podczas zakwaterowania w hotelu, każdy turysta zobowiązany jest do wypełnienia szczegółowej karty rejestracyjnej.

Wyjazd z Birmy

Gdy już opuszczamy Związek Myanmaru musimy uiścić także opłatę lotniskową w wysokości 10 USD. Wyjeżdżając z Birmy warto pamiętać o tym, że wszelkie posiadane przez nas dzieła z wizerunkiem Buddy nie mogą być tak po prostu wywiezione za granicę. Najpierw muszą się na to zgodzić birmańskie władze. Obowiązuje też zakaz wywożenia waluty.

wiza do birmy

Zdjęcia wiz dzięki uprzejmości Małgosi z The Alternative Ideas.

Przydatne adresy:

Najbliższa ambasada Związku Myanmaru mieści się w Berlinie:

Ambasada Birmy w Niemczech

Ambasada Związku Myanmar w Berlinie
Thielallee 19
14195 Berlin
Telefon (0-0 49 30) 206 15 70
Faks (0-0 49 30) 206 49 757

Okres oczekiwania na wydanie wizy wynosi około dwóch tygodni.

Urząd konsularny Rzeczpospolitej Polskiej

Jeśli poszukujemy urzędu konsularnego Rzeczpospolitej Polskiej, nie znajdziemy go w Birmie. Akredytowanym ambasadorem jest Ambasador RP w Bangkoku (Tajlandia) i tam udajemy się, by uzyskać wszelką potrzebną pomoc.

Ambasada Polski w Tajlandii

Ambasada RP w Bangkoku
Unit 605-607, 6th Floor,
Athenee Tower, Wireless Road,
Lumpini, Pathumwan,
Bangkok 10330, Tajlandia
Telefon +6620797300
Faks +6620797303