Jawa to bezwątpienia jedna z najpiękniejszych i najciekawszych azjatyckich wysp. Zobaczymy tu liczne stanowiska archeologiczne, rozkochamy się w kuchni, odpoczniemy na piaszczystych plażach, oczaruje nas przyroda, ale i zanurzymy w tętniącej życiem Dżakarcie. W Jawie można się zakochać!
Jawa to indonezyjska wyspa należąca do Wielkich Wysp Sundajskich granicząca z Oceanem Indyjskim na południu i Morzem Jawajskim na północy. Na północno-zachodnim brzegu wyspy znajduje się stolica i największe miasto Indonezji - Dżakarta.
Jawę zamieszkuje blisko 150 ml osób i jest to najbardziej zaludniona wyspa na świecie.
Dużą część wyspy zajmują wulkany, lasy tropikalne deszczowe, ale i tereny rolnicze. Charakterystyczne dla wyspy są liczne pola ryżowe oraz herbaciane.
Indonezja jest jednym z największych producentów herbaty na świecie. Największe plantacje znajdują się w środkowej i zachodniej Jawie.
Kiedy jechać na Jawę?
Jawa jest jedną z najbardziej urzekających wysp Indonezji. Zobaczymy tu zielone pola ryżowe, wejdziemy na szczyt wciąż czynnych wulkanów, poznamy bliżej niesamowitą kulturę.
Jaka pora jest najlepsza na wizytę na Jawie?
Temperatury powietrza przez cały rok są tu wysokie. Należy jednak wiedzieć, że od listopada do marca panuje pora mokra. Co to oznacza? Czy deszcz pada całymi dniami? Na szczęście nie! Opady deszczu zwykle pojawiają się późnym popołudniem. O tej porze roku Jawa jest bardzo zielona, drzewa i kwiaty budzą się do życia. Również pola ryżowe są w porze deszczowej najpiękniejsze!
Od kwietnia do października panuje pora sucha. Jest to najlepszy czas na plażowanie, kąpiele oraz piesze wycieczki na szczyty wulkanów, np. Kawah Putih czy Mount Bromo. Opady deszczu w porze suchej są niezwykle rzadkie.
Więcej o pogodzie w Indonezji można przeczytać w naszym artykule: Kiedy jechać do Indonezji.
Na Jawie znajdują się aż cztery z ośmiu indonezyjskich miejsc światowego dziedzictwa UNESCO: Park Narodowy Ujung Kulon, Świątynia Borobudur, Świątynia Prambanan oraz Stanowisko Wczesnych Ludzi Sangiran.
Pamiątki z Jawy
Odwiedzając Jawę można cieszyć się nie tylko podróżą, bogactwem smaków, pięknem krajobrazów czy wypoczynkiem na plaży, ale i… zakupami. Na wyspie kupić można wyjątkowe pamiątki, głównie rękodzieło, które bardzo nawiązuje do tradycji i kultury Indonezji. Sklepów i stoisk z pamiątkami jest wiele. Znajdziemy w nich ręcznie wytwarzane przedmioty, jak i te masowo produkowane.
Jakie pamiątki, oprócz pięknych zdjeć, magnesów i rzecz jasna wspomnień przywieść z Jawy? Podpowiadamy!
Chyba najczęściej kupowanymi pamiątkami na Jawie są tkaniny barwione metodą batik, nazywane powszechnie batikami. Technika ta polega na tworzeniu wzorów płynnym woskiem. Jest to pracochłonny proces, zwłaszcza, gdy wykonuje się go od początku do końca ręcznie, dlatego wysoka cena nie powinna dziwić.
Z Jawy warto też przywieźć drewniane rzeźby czy figurki. Można też kupić przepiękne, ręcznie wykonane dekoracje: maski, stojące posągi, breloczki czy stojaki na chusteczki. Drewniane pamiątki również nie są tanie, ale z całą pewnością warte swojej ceny.
A może z wakacji na Jawie przywieźć instrument muzyczny? Trzeba jednak na wstępie zaznaczyć, że potrzebne będzie nieco więcej miejsca w bagażu. Angklung, bo o nim mowa, to wykonany z bambusa, tradycyjny, indonezyjski instrument, wpisany w 2010 roku na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Angklung pochodzi od Sundanese z zachodniej Jawy.
Kolejną popularną pamiątką jest ręcznie wykonana biżuteria. Połączenie srebra i kamieni szlachetnych to zawsze dobry pomysł na prezent. Aby mieć pewność co do jej jakości, lepiej kupować w oficjalnych sklepach. Będziemy mieć pewność, że bransoletka została wykonana ręcznie ze srebra. Na plażach czy targach sprzedawane są często podrabiane produkty.
Z czego jeszcze słynie Jawa? Oczywiście z przepysznej kawy! Jedną z najpopularniejszych jest oczywiście Kopi Luwak produkowana z odchodów cywety. Jest to najdroższa kawa na świecie.
Skoro już jesteśmy przy produktach spożywczych, warto też wspomnieć o herbacie oraz popularnych na Jawie przekąskach. Najpopularniejsze to: intip, ampo, amplang, rempeyek.
Kuchnia jawajska jest smaczna, bardzo różnorodna. Zjemy tu oczywiście tradycyjne dania serwowane w całej Indonezji (a nawet w Malezji czy Singapurze), ale i takie, które zjemy tylko tutaj.
Smaki potraw na Jawie różnią się w zależności od regionu.
Kuchnia w zachodniej Jawie znana jest z pikantności oraz dużej ilości warzyw. Popularne są tutaj:
Karedok - orzeźwiająca sałatka z ogórka, kiełków fasoli, roślin strączkowych, kapusty, bazylii i zielonego bakłażana, polana ostrym sosem orzechowym.
Kocok - zupa na bazie bulionu wołowego z makaronem, bakso (klopsikami wołowymi), kiełkami fasoli oraz limonką, posypana szalotką i plasterkami selera. Niekiedy dodawane są też wołowe flaczki.
Soto - jawajska zupa, którą pokochali Indonezyjczycy w całym kraju. Co ciekawe, można ją czasem spotkać również w Singapurze i Malezji. Jest to zupa składającą się z bulionu, mięsa oraz dużej ilości warzyw.
Tapai - kleisty, sfermentowany ryż. Może być składnikiem ciastek ryżowych albo podawany z krewetkami albo rybą.
W środkowej Jawie również królują warzywa, ale smaki są już mniej pikantne, a słodkie.
Ayam goreng to smażony na głębokim tłuszczu kurczak. Podawany jest zwykle z ryżem gotowanym na parze, terasi, czyli pastą z krewetek lub sosem do maczania sambal kecap zrobionym z chili i szalotki w słodkim sosie sojowym.
Serabi - naleśnik z mąki ryżowej i mleka kokosowego. Jest to danie popularne w całej Indonezji, ale pochodzi właśnie ze środkowej Jawy.
Nasi liwet - danie ryżowe gotowane w mleku kokosowym z dodatkiem kurczaka, trawy cytrynowej oraz liści salama.
Kuchnia wschodnio-jawajska jest podobna do tej ze środkowych regionów, ale już dużo mniej słodka i niemal do każdej potrawy dodawany jest czerwony pieprz.
Lontong - ryż owinięty w liście bananowca. Podawane jest na ciepło z sosem orzechowym np. do tradycyjnego indonezyjskiego dania gado-gado.
Pecel lele - sum smażony na głębokim tłuszczu, z dodatkiem pasty sambal i warzyw: ogórków, fasoli szparagowej, sałaty. Danie to często podawane jest z filiżanką herbaty albo szklanką soku pomarańczowego. Pecel lele wywodzi się z Jawy, ale można go też spróbować w Malezja czy Singapurze.
Jedną z najpiękniejszych plaż na Jawie jest Batu Karas - idealna na błogi wypoczynek, kąpiele, ale surfowanie! Jest to jedna z nielicznych plaż, która ma tyle atutów: odwiedza ją wciąż niewiele osób oraz panują tu idealne warunki do uprawiania sportów wodnych.
Pangandaran znajduje się pomiędzy Dżakartą a Yogyakartą. Mieści się tu długa, piękna, piaszczysta plaża. W nadmorskich straganach sprzedawane są świeże owoce morza, z których słynie okolica.
W okolicy Gunung Kidul, około godzinę drogi samochodem od Yogyakarty znajduje się plaża Timang. Popularna wśród mieszkańców, w weekendy może być nieco tłoczno. W barach i straganach można kupić świeże owoce, orzechy kokosa czy przepyszne dania lokalnej kuchni.
Kolejną piękną plażą na Jawie jest Pok Tunggal. Jest popularna, zwłaszcza wśród instagramerów. Znajduje się tu słynne drzewo Duras, obok którego goście chętnie robią sobie zdjęcia.
Około 30 km od Yogyakarty znajduje się plaża Parangtritis. Biały piasek, cudowne widoki na wzgórza i dźwięk rozbijających się fal - jest to idealne miejsce na błogi wypoczynek. Jest to również popularne miejsce do medytacji.
We wschodniej części Jawy, około 30 km od Blitar znajduje się plaża Tambakrejo. Jest to spokojne miejsce, dociera tu niewielu turystów. Wokół plaży znajdują się lasy kauczukowe.
Jawa jest doskonałym miejscem do nurkowania. Ta wulkaniczna wyspa posiada setki przepięknych podwodnych miejsc wartych zobaczenia. Nawet jeśli nigdy nie nurkowaliśmy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby się nauczyć! Na Jawie znajdują się centra nurkowe oferujące również kursy dla początkujących.
Najlepszymi miesiącami do nurkowania u wybrzeży Jawy są miesiące od kwietnia do października, kiedy panuje pora sucha.
Karimunjawa
Jednym z najpopularniejszych miejsc do nurkowania jest Karimunjawa na północy wybrzeża, z kilkoma wrakami statków oraz przepięknymi koralowcami. Jest to archipelag liczący 27 wysp.
Krakatoa, kolejne niesamowite miejsce u wybrzeży Jawy, w Cieśninie Sunda. Znajdują się tu skały lawowe oraz kilka wraków statków. Widoczność waha się od 5 do 20 m.
Tysiąc wysp na północnym wybrzeżu Jawy. Nurkowie zobaczą tu liczne koralowce, wraki statków oraz wiele zwierząt: mureny, płaszczki czy żółwie.
Przedstawiamy listę miejsc, atrakcji oraz rzeczy na Jawie, które koniecznie warto zobaczyć, spróbować na Jawie!
Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.