Dlaczego warto rozważyć wakacje w Kambodży? Jedną z wielu zalet dawnego Imperium Khmerskiego, jest to, że w wielu miejscach wciąż można poczuć tu atmosferę „prawdziwej” Azji. Jeśli poszukujesz niezwykłych zabytków, przepięknej i dzikiej przyrody czy spotkań z życzliwymi, zawsze uśmiechniętymi ludźmi, na pewno nie będziesz zawiedziony. Turyści-smakosze, dla których największą frajdę stanowi lokalna kuchnia, również będą z wycieczki do Kambodży bardzo zadowoleni.
W Kambodży, podobnie jak w pozostałych krajach Azji Południowo-Wschodniej, główną rolę w codziennej diecie odgrywa ryż. Przepływająca przez kraj rzeka Mekong dodatkowo obdarowuje Khmerów rybami i różnego rodzaju mięczakami, a ponad 400-kilometrowa linia brzegowa zapewnia obfitość owoców morza.
Na sztukę kulinarną Khmerów największy wpływ miała sąsiednia Tajlandia, jednak khmerskie dania przyrządza się z mniejsząilością chili, przez co są mniej ostre. Imigranci z Chin czy Wietnamu też dołożyli swoje 5 groszy do lokalnego garnka – zupa kuyteav jest tego świetnym przykładem. Nie można zapomnieć o Francuzach, dzięki którym dzisiaj w Kambodży znajdziemy kanapki z bagietką (numpang), zjemy dania z wołowiną czy napijemy się kawy.
POZNAJ WSZYSTKIE OBLICZA KAMBODŻY – RÓWNIEŻ KULINARNE
Historia, szczególnie ta tragiczna, związana z reżimem czerwonych Khmerów też miała wpływ na kuchnię khmerską. Popularne grillowane pająki, skorpiony czy inne robaki ludzie zaczęli spożywać (lub przypomnieli sobie o nich) właśnie podczas panowania Czerwonych Khmerów, a przyczyną był brak lub zbyt mała ilość innego pożywienia.
Amok to obecnie jedno z najpopularniejszych dań kuchni khmerskiej. Legenda głosi, że wywodzi się wprost z królewskiej kuchni Imperium Khmerskiego.
Amok to rodzaj curry, oryginalnie przygotowywane na bazie ryb słodkowodnych (głównie lokalnego suma) lub ślimaków. Obecnie możemy też spotkać wersje mięsne (z kurczakiem czy wołowiną), z tofu lub nawet łososiem.
Podstawą jest mieszanka przypraw, na które składają się: trawa cytrynowa, chili, kurkuma i mleczko kokosowe. Dobry kucharz podczas gotowania nie zapomni o odrobinie ziół slokngor, które nadadzą delikatnie gorzki smak potrawie.
Danie może mieć gęstą konsystencję, przypominjącą krem lub rzadszą, przypominjącą zupę. Sztuką jest ugotować amok tak, by ryba nie była rozgotowana, a tylko delikatnie rozpływała się w ustach.
Amok serwowany jest z ryżem, czasami ze smażonym jajkiem, w liściach bananowca, zwiniętych w kształt miseczek lub w łupinie kokosa. Potrawa nie jest ostra, raczej lekko pikantna i bardzo aromatyczna.
SPRAWDŹ: 2 DNI W SIEM REAP
Nom banh chok to jedna z ulubionych potraw Khmerów, spożywana głównie na śniadanie, a sprzedawana przez ulicznych sprzedawców z garnków, znajdujących się w tradycyjnych koszach, noszonych na ramionach za pomocą tyczki. Nom banhchok jest nazywane "khmerskimi kluskami". Makaron ryżowy podawany z zielonym curry, gotowanym na bazie słodkowodnych ryb, z trawą cytrynową, imbirem, kurkumą, czosnkiem, lionką i z dodatkiem świeżych warzyw: ogórków, mięty, kwiatów bananowca, kiełków oraz lokalnych ziół. W różnych częściach kraju do dania można dostać sos, przygotowany na bazie cukru palmowego i orzeszków ziemnych.
Kuyteav to zupa o sino-khmerskich korzeniach, na bazie której Wietnamczycy stworzyli swoje „hu tieu”. Podstawą zupy jest bulion gotowany na bazie kości wieprzowych, czasami suszonych kalmarów, cukru i sosu rybnego. W misce, oprócz bulionu i makaronu ryżowego, w różnych wersjach, możemy znaleźć takie dodatki jak: mięso wieprzowe w różnych postaciach, gotowane kulki rybne lub wołowe, karmelizowany olej czosnkowy, pastę przygotowaną na bazie sosu ostrygowego, sosu sojowego i cukru oraz świeże warzywa.
Zupa jest serwowana w dwóch wersjach: mokrej, czyli makaron z dodatkami zalany bulionem lub suchej, gdzie w misce znajdziemy wszystko oprócz bulionu, bulion będzie podany osobno. W różnych częściach kraju zupa może smakować inaczej, a to ze względu na różne składniki dodawane do bulionu. Kuyteav jest popularnym daniem śniadaniowym.
Charakterystyczne smaki i potrawy, które szkoda byłoby ominąć podczas kulinarnych wojaży po Kambodzy.
Kari sachmoan to popularne czerwone curry z kurczakiem, jedzone zarówno na co dzień, jak i serwowane na przyjęciach weselnych i ważnych ceremoniach. Khmerskie curry ma mniejszą „moc” w porównaniu do tajskiego. Do gotowania kari sachmoan używa się większych papryczek chili, które nie są tak ostre, rzodkiewek, słodkich ziemniaków, mleczka kokosowego oraz pasty kroeung. Curry podaje się z ryżem, makaronem ryżowym lub bagietkami.
SPRAWDŹ: KAMPOT I PLANTACJE PIEPRZU
Smażony krab z pieprzem Kampot to danie, które znajdziemy w wielu restauracjach w Kambodży, ale to właśnie w nadmorskim mieście Kampot smakuje najlepiej.
W przygotowaniu, potrawa jest dość prosta. Świeży, morski krab jest gotowany, a potem smażony ze świeżym (zielonym) lub ewentualnie suchym pieprzem, sosem sojowym i rybnym, cukrem palmowym, czosnkiem,a serwowany jest ze świeżą kolendrą.
Co daje temu daniu ten niepowtarzalny smak? Właśnie pieprz z prowincji Kampot, który przez niektórych znawców, uważany jest za najlepszy na świecie. Gorący i suchy klimat, podobno kwarc występujący w ziemi nadaje pieprzu tej niezwykłości.
Yao hon to khmerski gorący kociołek o słodko-pikantnym-słonym smaku, w którym znajdziemy mięso (kurczaka lub wołowinę), owoce morza (krewetki, kalmary, ostrygi, małże) oraz świeże warzywa (kapustę bok choy, wodny szpinak czy rukiew wodną). Khmerzy, w zależności od upodobań, dodają do ugotowanego już wywaru: jajka przepiórcze, grzyby, orzeszki ziemne, makaron ryżowy, ryż i czasami… piwo. Bulion jest najczęściej gotowany na bazie drobiu z dodatkiem mleczka kokosowego, sosu rybnego, trawy cytrynowej, liści limonki, cukru palmowego, sosu barbecue i sody kokosowej.
Niepozorne, szarawe lub zielonkawe pasty, rybne lub warzywne, są nieodzownym składnikiem kuchni khmerskiej i nadają nawet najprostszym potrawom niepowtarzalny, lokalny koloryt.
Prahok to gęsta pasta przygotowywana na bazie fermentowanych ryb błotnych. Filety rybne są solone i suszone na słońcu, następnie umieszcza się je, przynajmniej na miesiąc, w glinianym garnku i przykrywa pokrywką wykonaną z bambusa. W garnku składniki ulegają procesowi fermentacji. Najlepszy jakościowo prahok otrzymuje się po 3 latach trzymania pasty w glinianym naczyniu. Prahok stosuje się jako dodatek do różnych dań, jako dip do warzyw czy owoców lub po prostu danie obiadowe z ryżem i warzywami.
Część ludzi traktuje teuk kroeung jako osobne danie, a część jako sos/pastę/dip do jedzenia z warzywami.
Bazą sosu są świeże oraz fermentowane ryby rzeczne z dodatkiem sosu rybnego, szalotki, czosnku, chili, tamaryndowca, cukru palmowego oraz lokalnych przypraw/dodatków.
Samo słowo „kroeung” można przetłumaczyć jako „składnik”.
W Kambodży popularną przekąską są grillowane lub smażone w głębokim oleju, pająki, skorpiony, robaki, świerszcze czy żaby. W dawnych czasach jednym z głównych powodów ich spożywania była bieda i brak dostępu do innego rodzaju „mięsa”. Jedzenie tych stworzeń przybrało na sile podczas reżimu czerwonych Khmerów, kiedy to miska rozwodnionej zupy ryżowej była rzadkim rarytasem. W dzisiejszej Kambodży te „delikatesy” stały się popularną przekąską, a dla zagranicznych, odważnych turystów są nie lada kulinarną atrakcją.
Smażone pająki
W Kambodży tarantule łapią nawet dzieciaki. Pająki są marynowane w cukrze, czosnku i chili, a następnie smażone na głębokim oleju. Są bogate w białko, kwas foliowy i cynk.
Smażone świerszcze
i robaki
Według Khmerów spożywanie smażonych świerszczy, wydłuża życie. Tego rodzaju przekąski są bogate w białko, aminokwasy i różne mikroelementy.
Grillowane żaby
Khmerzy jedli żaby długo przed przybyciem francuskich kolonizatorów. Żaby marynuje się w chili i czosnku, w całości nabija na długą wykałaczkę, a następnie grilluje.
Smażone skorpiony
Skorpiony można grillować lub smażyć.
W zależności od rodzaju skorpiona, jego mięso zawiera od 50 do 80% białka.
W programach wyjazdów z Wczasywazji.pl stawiamy przede wszystkim na autentyczność i doświadczenie, a żadna wycieczka do Kambodży nie może być pełna, bez rozeznania się w tutejszych smakach. Nasze biuro podróży zachęca swoich gości do poznawania Azji wszystkimi zmysłami! Pomagamy kreować najpiękniejsze azjatyckie wspomnienia: pełne kolorów, zapachów i smaków. Tak doświadczana Azja na długo pozostanie w Waszych sercach. Zobacz nasze apetyczne wycieczki do Kambodży i wybierz program idealny dla siebie – możemy porozmawiać o nim już dziś i dopasować go do Twoich potrzeb. Napisz do nas, jesli masz apetyt na niezapomnianą podróż do Kambodży!
Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.