Tak smak, jak i zapach duriana ciężko jest określić. W opisie smaków często można znaleźć pozytywne wrażenia, jednak, jeśli chodzi o zapach to trafimy raczej na negatywne opinie. Zapach duriana jest opisywany jako smród padliny, sera pleśniowego, zgniłej cebuli czy zepsutego mięsa.
Niemieccy naukowcy przebadali duriana, by odpowiedzieć na nurtujące pytanie – dlaczego durian śmierdzi? W wyniku badań w durianie znaleziono około 50 różnych substancji zapachowych, pośród których można znaleźć związki odpowiedzialne za odczuwanie zapachów: siarki, zgnilizny, smażonej cebuli, kapusty, miodu czy owoców. 8 substancji zawartych w durianie nie było znanych nauce!
Na Borneo czy Sumatrze duriany są przysmakiem dla orangutanów, tygrysów, lokalnych niedźwiedzi oraz słoni. Słonie są jedynymi zwierzętami, które jedzą owoce w całości. Dla zwierząt zapach Duriana działa przyciągająco.