TOP 9 dań Singapuru

Jaka jest kuchnia Singapuru?

Miasto-państwo, jeden z „azjatyckich tygrysów”. Nowoczesne, bogate, bardzo dobrze zorganizowane i rozwinięte „miasto lwa” to nie tylko wspaniałe drapacze chmur czy drakońskie kary na żucie gumyale też bardzo smaczna i niezwykle zróżnicowana kuchnia. Na kuchnię singapurską składa się mieszanka wpływów kulinarnych różnych grup etnicznych, ale przede wszystkim chińskichmalezyjskich hinduskich. Do tego dochodzą wpływy kuchni tajskiej, filipińskiej, europejskiej, tamilskiej czy z bliskiego wschodu 

Chcąc spróbować wszystkich wartych uwagi dań, w Singapurze jak i w innych krajach trzeba byłoby spędzić w danym kraju naprawdę długie wakacje. Mieszkając w China Town czy Little India przez kilka dni pewnie nie dałoby się spróbować wszystkich specjałów, które są tam oferowane.  


Gdzie jeść w Singapurze?

 Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujemy. W Singapurze czekają na nas bardzo drogie i ekskluzywne restauracje, bardzo popularne Hawker Centre czyli hale z jedzeniem, gdzie znajdziemy czasami nawet kilkadziesiąt stoisk oferujących różnego rodzaju dania w przystępnych cenach, lokalne restauracje czy „food courty w centrach handlowych. 

Na popularną „chińszczyznę” składają się smaki z HajnanuKantonuGuand Dong czy Fujian. Sporo dań z kuchni chińskiej, które znajdziemy w lokalnych knajpkach nie smakują dokładnie tak samo, jak te z Chin z powodu braku niektórych składników. Chińscy imigranci po przybyciu do Singapuru musieli dostosować swoją kuchnie do warunków panujących na miejscu oraz braku niektórych składników.

Jakie kulinarne wpływy są najbardziej popularne w Singapurze?

Hawker Centre w Singapurze
Little India w Singapurze
Panorama Singapuru

Nabrałeś ochoty na podróż? Sprawdź nasze wycieczki w Singapurze!

China Town w Singapurze
Czym jest kuchnia nyonya?

Warto też wspomnieć o kuchni nyonya - można też spotkać pisownię nonya lub rzadziej peranakan pochodzi głównie z okolic Penang, Malakki oraz Indonezji od chińskich imigrantów, którzy osiedlali się na wyżej wspomnianych terenach, żenili z lokalnymi kobietami, a następnie łączyli tradycyjną kuchnię chińską z lokalnymi przyprawami. W kuchni Nonya znajdziemy makaron pszenny lub ryżowy, mleczko kokosowe, liście laksagalangę, liście pandanowca, sok tamaryndowca oraz belacan (pasta krewetkowa) oraz mieszkankę przypraw każdorazowo ucieranych w moździerzu. W zależności od regionu, możemy znaleźć różnice w dodatkach czy przyprawach dodawanych do dań. 

Curry Laksa Singapur
Przedstawiamy TOP 9 dań, których należy spróbować będąc w Singapurze!
Chilli Crab

W 2011 CNN uznała to danie jako jedne z najsmaczniejszych na świecie (35 miejsce na 50 dań). Według niektórych jest to narodowa potrawa Singapuru. Danie, którego zjedzenie wymaga sporo cierpliwości, większą ilość gotówki oraz przygotowania siebie samego na ubrudzenie. Krab chili to także ukochane rodzinne danie Singapurczyków przygotowywane w domach na specjalne okazje. Istnieje kilka wersji przyrządzania tego dania, ale głównymi składnikami są kraby (wpierw gotowane), a następnie smażone w sosie z pomidorów z dodatkiem chili oraz przypraw. Kraba podaje się ze specjalnym chlebkiem/bułeczkami mantou. Sos ma wspaniały słodko-słony smak z lekką nutą kwaśności. W Singapurze trafimy jeszcze na wersję kraba w sosie z czarnego pieprzu. 

Chilli Crab Singapur
Singapur Hainanese Chicken Rice
Hainanese Chicken Rice

Kolejne danie, o którym mówi się nieoficjalnie, że jest daniem narodowym Singapuru. Danie, które zostało stworzone przez chińskich imigrantów z wyspy Hanai i podobno powstało w Singapurze, a nie na owej wyspie. Na danie składa się kurczak gotowany w bulionie z kurczaka i wieprzowiny, w niektórych restauracjach po gotowaniu, mięso jest okładane lodem by nadać specjalnej galaretowatości skórze. Ryż gotuje się w bulionie z dodatkiem czosnku, imbiru i liści pandanowca. Sos robi się z chili, czosnku, imbiru oraz dodatku bulionu.    

Bak Kut Teh

Zupa, którą długo się gotuje na wieprzowych żeberkach z dodatkiem ziół i przypraw, a serwuje z ryżem czy tofu. W zależności od pochodzenia kucharza, w zupie mogę pojawić się różne dodatki np. grzyby czy sam bulion może mieć inną konsystencję czy smak. Znajdziemy też odmianę z podrobami.  

Bak Kut Teh Singapur
Singapur Kaya Toast
Kaya Toast

Chyba najbardziej popularne danie serwowane na śniadanie. Pszenne tosty smarowane pewnego rodzaju dżemem przygotowanym z mleka kokosowego, cukru, jajek, czasami z dodatkiem liśćmi pandanowca i/lub masła. Do tostów serwowane są jajka ugotowane, by żółtko było płynne, a białko już ścięte z dodatkiem sosu sojowego. Do popicia kawa lub herbata. 

Curry Fish Head

Zupa, którą długo się gotuje na wieprzowych żeberkach z dodatkiem ziół i przypraw, a serwuje z ryżem czy tofu. W zależności od pochodzenia kucharza, w zupie mogę pojawić się różne dodatki np. grzyby czy sam bulion może mieć inną konsystencję czy smak. Znajdziemy też odmianę z podrobami.  

Curry Fish Head Singapur
Singapur satay
Satay

Danie pochodzenia malajsko-indonezyjskiego. Satay to bardzo smaczna i szybka przekąska; Grillowane szaszłyki są podawane z ostrym sosem orzeszkowym, ogórkiem, cebulą i czasami ciastem ryżowym. Mięso, zazwyczaj kurczak, ale możecie trafić na wołowinę, baraninę, wieprzowinę czy owoce morza marynowane w kurkumie, trawie cytrynowej.  

Chai Tow Kway

Ciasto marchwiowe, które nie jest ciastem ani nie jest przyrządzane z tego warzywa. Podstawą tego dania jest rodzaj białej rzepy/rzodkiewki zmieszany z woda i mąka ryżowa, następnie gotowany, cięty na kawałki i na koniec smażony z jajkiem, szczypiorkiem i skwarkami. Można się natknąć jeszcze na wersję czarną, a mianowicie z dodanym słodkim sosem sojowym. 

Singapur Chai Tow Kway
Char Kway Teow Singapur
Char Kway Teow

Danie dla miłośników smażonego makaronu, czasami nazywane malezyjskim „pad thai’em”. Na danie składa się makaron ryżowy smażony na dużym ogniu z krewetkami, jajkiem, chińską kiełbasą, kiełkami, szczypiorkiem, pastą krewetkową oraz jasnym i ciemnym sosem sojowym. 

Popiah

Ostatnie danie na naszej liście, ale podobno jedno z tych, które trzeba spróbować przed śmiercią. Popiah to rodzaj cienkich naleśników, wyglądem przypominających sajgonki pokrojonych w grube plastry. Ciasto na naleśniki wytwarza się z mąki pszennej, a w środku naleśników możemy znaleźć kiełki fasoli mung, makaron ryżowy, tofu, kawałki kurczaka, małe krewetki, chińskie kiełbaski, sałatę, ugotowana marchew… Naleśniczki macza się w różnego rodzaju sosach, np. słodkim, orzeszkowym czy chilli.  

Popiah Singapur
Kuchnia chińska w Singapurze

Wpływ chińskich imigrantów znacząco ukształtował kuchnię Singapuru. Co warto wybrać spośród tylu opcji?

Singapurskie pierożki Bak Chang

Bak Chang

Singapurski gulasz wieprzowy Bak Kut Teh

Bak Kut Teh

Singapurskie kopytka z mięsem Chee Cheong Fun

Chee Cheong Fun

Kuchnia indyjska w Singapurze

Szeroko rozumiana kuchnia indyjska w Singapurze prezentuje głównie wpływy kuchni tamilskiej. Czego spróbować?

Singapurska Baranina Gosht Biryani

Baranina Gosht Biryani

Singapurski Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

Placki Roti z sosami

Placki roti z sosami

Kuchnia malajsko-indonezyjska w Singapurze

Z uwagi na położenie w Singapurze nie mogło zabraknąć wpływów Malezji oraz Jawy i Sumatry.

Singapurskie mięso z Acar - grillowanymi warzywami

Warzywa acar z rybą

Singapurskie Asam Pedas

Asam Pedas

Singapurskie smażone banany Goreng pisang

Smażone banany Goreng pisang

 

 Nabrałeś ochoty na orientalne smaki?

 Tego co najlepsze skosztujesz z Wczasywazji.pl! 

 Wyślij nam wiadomość, a przygotujemy program skrojony specjalnie pod Twoje potrzeby! 

Masz ochotę na więcej? Zobacz nasze wycieczki po Azij!