Kuchnia azjatycka jest znana i uwielbiana na całym świecie. Pod tym terminem kryje się jednak tak wielkie bogactwo smaków, że nie sposób podciągnąć jej do jakiejś jednej, ogólnikowej definicji. Choć kuchnie Azji wzajemnie czerpią od siebie, przenikają się i inspirują, każdy kraj ma swój własny rys kulinarny, z którym zdecydowanie warto się zapoznać podczas wycieczki w te strony. Każdy dobry przewodnik z pewnością zadba o to, abyś poznał dany kraj od kuchni, a może nawet zdecydujesz się na wycieczkę kulinarną lub chociaż lekcje gotowania?
Przedstawiamy najpopularniejsze i najsmaczniejsze potrawy w Azji:
Kuchnia tajska rozkochała w sobie rzesze ludzi z całego świata. Charakteryzują ją pikantne i niezwykle aromatyczne smaki. Co ciekawe, uważana jest za najpikantniejszą we wschodniej Azji i jedną z najsmaczniejszych na świecie!
W potrawach kuchni tajskiej nigdy nie brakuje świeżych warzyw, ziół i przypraw. Zawsze znajdziemy w nicg 5 smaków: ostry, słodki, słony, kwaśny oraz gorzki.
Oto 10 najsmaczniejszych według Wczasywazji.pl potraw w Tajlandii.
Polacy mają bigos, a Tajowie Pat Thai. Bez wątpirnia jest to flagowe danie kuchni tajskiej. Pad Thai to smażony makaron z dodatkiem sosu rybnego, cukru palmowego oraz: ogórka, dymki i fasoli mung. Danie to kupić można dosłownie w każdym barze, restauracji i na ulicznych straganach (street food).
Som Tam to popularna sałatka w trzech smakach: ostrym, słodkim i kwaśnym. Wersji jest wiele, ale zawsze głównym składnikiem jest papaja. Dodatki to: pomidor, orzeszki ziemne, sok z limonki, sos rybny cukier palmowy oraz chilli.
Tom Yam Thale to to ostro-kwaśna zupa z owocami morza. Pozostałe składniki, które razem dają ten charakterystyczny, przepyszny smak to: korzeń galangal, limonka, mleko kokosowe, trawa cytrynowa, sos rybny, świeża kolendra oraz pasta curry – zielona albo czerwona. Jest to naprawdę pikantna zupa.
Tom Kha Gai to zupa kokosowa z dodatkiem kurczaka albo wieprzowiny, sosu rybnego, soku z limonki, korzenia galangalu, cukru oraz oczywiście mleczka kokosowego, który nadaje delikatny smak.
Pad Phad Med Mamuang Himmapan to jedno z łagodniejszych tajskich dań. Jest to smażony kurczak (zamarynowany wcześniej w sosie sojowym i tapioce) z orzechami nerkowca i sosem na bazie sosu sojowego z czosnkiem.
Pad Pak Bung Fai Daeng to propozycja dania dla wegetarian i wegan. Jest to smażony szpinak wodny z sosem ostrygowym. Najczęściej podaje się je jako dodatek, ale może być też samodzielnym posiłkiem z dodatkiem ryżu.
Pla meuk thot kratiem phrik są to kalmary podawane z czosnkiem. Nie jest to za bardzo popularne danie wśród turystów, ale osoby, które lubią owoce morza powinny go spróbować.
Jam to sałatki o ostro-kwaśnym smaku. Ich bazą są: sok z limonki, sos rybny, cukier oraz chilli. Składniki są różne, w zależności od regionu, ale często są to: kiełki fasoli mung, pomidory, makaron, seler naciowy, owoce morza albo wieprzowina.
Muu Sate to popularne danie street food. Jest to zamarynowane w kurkumie, sosie sojowym i rybnym, cukrze oraz mleku kokosowym mięso wieprzowe, drobiowe, wołowe albo tofu, następnie grillowane i podawane z sosem z orzeszków ziemnych oraz piklowanymi ogórkami.
W zestawieniu nie może oczywiście zabraknąć deseru. Jest to najpopularniejszy i najsmaczniejszy słodki przysmak w Tajlandii. Głównymi składnikami Khao Niaw Ma Muang są: kleisty ryż, mleko kokosowe, odrobina soli, cukier oraz mango – częściej żółte niż zielone, bo jest słodsze.
Kuchnia wietnamska, jak wiele innych azjatyckich krajów, opiera się na zasadzie pięciu smaków: ostry, słony, słodki, kwaśny i gorzki. Potrawy są zawsze kolorowe, z dodatkiem świeżych warzyw i ziół. Nieodłącznym dodatkiem do każdego dania jest sos rybny.
Poznajcie top 10 potraw w Wietnamu!
Pho jest najpopularniejszą wietnamską potrawą, nie może jej więc zabraknąć w naszym rankingu. Co ciekawe, Polacy nazywają ją zupą, a wcale tak nie jest. Jest to makaron z dodatkami oraz wywarem – jest on po to, aby dodać smaku, aromatu i łatwiej było danie zjeść. Wietnamczycy zawsze zostawiają trochę samego wywaru.
Wyróżnia się wiele wariacji pho, np. pho ga z kurczakiem albo pho bo z wołowiną.
Pho dostępne jest w Wietnamie na każdym kroku.
Bun cha to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych wg nas wietnamskich potraw. Są to kotlety wieprzowe i grillowane kawałki boczku, zalane bulionem, podawane z makaronem ryżowym i warzywami.
Nem ran to nic innego jak dobrze nam znane sajgonki, popularne tak na całym świecie. Trzeba jednak sprawdzić jak smakują w Wietnamie!
Nem ran to coś w rodzaju krokietów. Naleśnikiem są płaty ryżowe, a farszem: mięso mielone wieprzowe, makaron z tapioki, warzywa, grzyby mun. Sajgonki smażone są na głębokim oleju (jeśli mają być chrupiące – smażone są dwukrotnie). Podaje się je z sosem rybnym rozrobionym z wodą, octem i cukrem. Są też wersje wegetariańskie lub z owocami morza.
Goi cuon to wersja bez smażenia.
Banh mi to bagietka z mąki pszennej z przeróżnymi dodatkami: omletem, klopsikami z mielonej wieprzowiny, szynką, smażonymi jajkami, pieczonej wieprzowiny Char Siu, flakami wołowymi w sosie, mielonymi kotlecikami rybnymi, tofu, pasztetem z wątróbki.
Jest to wyśmienite danie rybne z dodatkiem zielonych ziół i makaronu.
Biała ryba: dorsz, brzeszczotek azjatycki, żabnica albo inna o twardym i białym mięsie, marynowana jest w proszku z kurkumy, czosnku, galangu, sosie rybnym, szalotce i paście z krewetek, a następnie smażona.
Com tam to specjalność południowego Wietnamu. Jest to ryż z dodatkiem grillowanego mięsa wieprzowego, świeżych i marynowanych warzyw oraz jajek. Przepyszne, bardzo sycące danie.
Cao Lau to specjał Hoi An. Jest to danie z makaronem ryżowym, z dodatkiem mięsa i skóry wieprzowej, mięty, kiełków fasoli, orzeszków ziemnych i papieru ryżowego lub krakersów ryżowych.
Cao Lau przygotowuje się z wody ze studni znajdującej się w Hoi An – dlatego jest jedyne w swoim rodzaju, nigdzie indziej tak smaczne już nie jest.
Bun Bo jest to pikantna zupa wieprzowo-wołowa pochodząca z Hue – to tu serwują ją najsmaczniejszą. Oprócz wywaru, najważniejszymi składnikami są: trawa cytrynowa, sos ze sfermentowanych krewetek, chilli, czosnek oraz szalotka. Dodaje się do niej również gruby makaron oraz kiełki.
Popularnym wietnamskim deserem jest che – słodki kisiel z agaru albo manioki. Jest wiele rodzajów tego przysmaku, z przeróżnymi dodatkami, np. z: owocami, orzechami, wodorostami, nasionami lotosu, nasionami sezamu.
Che można kupić w wielu miejscach: na ulicy, w knajpach i sklepach spożywczych.
Sua Chua to kolejny wietnamski deser, który koniecznie warto spróbować… zwłaszcza w upalny dzień. Jest to kruszony lód z jogurtem naturalnym z dodatkiem: mleka kokosowego, dżemu czy fermentowanego fioletowego ryżu.
Kuchnia khmerska jest kolorowa, bogata w świeże warzywa, aromatyczne zioła i przyprawy, mleko kokosowe, sos sojowy oraz oczywiście ryż.
Lata wojny zmusiły mieszkańców Kambodży do wielu eksperymentów kulinarnych, stąd bardzo popularne są smażone pająki, karaluchy czy żaby.
Kuchnia khmerska bardzo podobna jest do tajskiej, jednak nieco łagodniejsza.
Oto 10 najsnaczniejszych potraw z Kambodży.
Grillowana wieprzowina z ryżem to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw w Kambodży. Mięso do Bai sach chrouk marynowane jest w sosie sojowym albo mleku kokosowym, a następnie powoli opiekane. Idealne na początek dnia.
Kuy Teay to potrawa pochodzenia chińskiego, popularne danie śniadaniowe. Do bulionu wołowego albo wieprzowego dodaje się m.in. makaron ryżowy, sos ostrygowy i sojowy, suszone kalmary oraz kawałki mięsa. Bardzo sycące danie dostępne na targach (phsar), w barach, restauracjach oraz ulicach, najczęściej przed południem.
Kolejną śniadaniową potrawą jest Nom banh chok – sprzedawana jest głównie rano. Danie to składa się m.in. z makaronu ryżowego, sosu rybnego, sosu curry oraz soku z limonki kaffir. Do tego dorzuca się: kiełki fasoli mung, liście mięty, kwiat banana, ogórki i inne warzywa.
Mee Kiev to khmerska wariacka pierożków wonton. Pierożki nadziewane są mielową wieprzowiną i krewetkami. Podawane są w gorącym bulionie. Kuy teav Mee Kiev podawany jest z dodatkiem makaronuryżowego.
Samlar machu, czyli kwaśna zupa, to jedna z najpopularniejszych potraw w Kambodży. W różnych częściach kraju można spróbować jej wielu wariacji, np. samlor machu kroeung z kurkumą, szpinakiem wodnym albo samlor machu Khmer Krom z dodatkiem pomidorów, ananasa i korzenia lotosu.Kwaśny smak pochodzi z trawy cytrynowej, soku z limonki czy bazylii cytrynowej.
Kolejną popularną khmerską zupą, którą warto spróbować jest samlar kakou. Zupa składa się z pasty rybnej, kroeung (zmiażdżone przyprawy), ryby, mięsa wieprzowego albo z kurczaka oraz warzyw. Jest też wersja wegetariańska z samymi warzywami na mleku kokosowym.
Są to szaszłyki z mięsa wołowego. Idealna przekąska w trakcie zwiezania. Sach go jakak podawane są często z bagietką i mogą być bardzo sycącym oraz smacznym posiłkiem.
Kdam chaa kreoung, czyli krab w sosie z zielonego pieprzu, to niezwykle smaczne danie kuchni khmerskiej. Szczególnie popularne w miejscowości Kep. Kraby (kalinek błękitny) mają lekko słodki smak – to za sprawą sosu zrobionego na bazie mleka kokosowego, trawy cytrynowej, orzechów arachidowych oraz oczywiście pieprzu Kampot. Kambodża przecież z niego słynie!
Będąc w Kambodży warto próbować dań z dodatkiem krabów, bo w porównaniu z innymi krajami, te owoce morza są tu naprawdę tanie.
Ang dtray-meuk, czyli grillowane kałamarnice, to kolejny przysmak dla smakoszy owoców morza. Skrapiane są sokiem z limonki i sosem rybnym, nabijane na cienkie patyczki i grillowane. Podawane z sosem zrobionym z: pieprzu Kampot, czosnku, chilli, sosu rybnego, limonki oraz cukru.
Jest to popularne danie w Phnop Penh oraz Siem Reap.
Cha houy teuk to jedna z najpopularniejszych ulicznych potraw w Kambodży. Jest to galaretka zrobiona z agaru – słodka i bardzo kolorowa. Często łączy się ją z ryżem, kremem kokosowym, słodkim pieczywem albo czerwoną fasolą.
Podstawą niemal każdego laotańskiego posiłku jest ryż. Większość dań przygotowuje się na grillu.
Mieszkańcy Laosu kochają mięso i nic nie może się tu zmarnować. Nie powinno więc zdziwić, gdy w zupie znajdzie się kawałek skóry czy podroby. Jednak jak to w kuchni azjatyckiej, zawsze dużo jest warzyw oraz ziół i przypraw.
Ciekawostką jest, że Laotańczycy posiłki spożywają rękoma. Sztućców używają tylko podczas spożywania dań z makaronem.
Top 10 potraw z Laosu.
Khao Piak Sen to najpopularniejsze laotańskie danie. Jest to siostrzana potrawa wietnamskiej Pho. Laotańczycy spożywają ją zazwyczaj na śniadanie, ale tak naprawdę jest idealna o każdej porze dnia. Mięso wołowe albo drobiowe podawane jest w smacznym bulionie z dodatkiem makaronu ryżowego, świeżych ziół, chili, kiełków fasoli, soku z limonki.
Jest to po prostu bagietka z dodatkami, którą można zakupić na małych, ulicznych straganach w każdym laotańskim mieście. Nieważne ile dni spędzicie w Laosie, za każdym razem kupując Khai Jee możecie zjeść z czymś innym, np. z: pasztetem z wątróbki wieprzowej, rozdrobnioną rzodkiewką i marchwią, drobiem. Nie może też oczywiście zabraknąć chili.
Jest to przepyszna sałatka z papai, popularna również w Tajlandii. Podawana z sosem zrobionym na bazie: sosu rybnego, chili, soku z limonki i cukru daje niesamowite połączenie słodyczy z pikantnością. Tam Mak Hoong to smaczna przekąska, która rozbudzi kubki smakowe przed daniem głównym.
W Kambodży ta potrawa nosi nazwę amok, czyli ryba duszona w liściach bananowca. Laotańską wersję tego dania odróżnia brak mleka kokosowego.
Laap to jedna z najpopularniejszych laotańskich sałatek. Składa się głównie z podsmażonego mięsa: kurczaka, kaczki, bawoła albo ryby oraz dużej ilości świeżej zieleniny, np.: kolendry, trawy cytrynowej, kiełków, kwiatów bananowca, dymki.
Wietnam ma sajgonki, a Laos Yall Dib – pełne warzyw, zdrowe i bardzo smaczne! W papier ryżowy zawija się: makaron ryżowy z ziołami, warzywa, mięso mielone albo krewetki. Yall Dib macza się w sosie (mogą być różne, w zależności od baru i regionu).
Cheun Yaw to wersja Yall Dib smażona w głębokim oleju. Równie smaczne, chrupiące, ale niestety mniej zdrowe… Ale przecież jesteście na wakacjach!
Jest to popularna w Laosie kiełbasa o charakterystycznym kwaśno-ostrym smaku (za sprawą chilli, trawy cytrynowej, galangi i limonki). Często można zobaczyć suszące się kiełbasy na lokalnych rynkach albo suszące się przy drodze. Sai Oua podawana jest z ryżem.
Jeow to przepyszny dip podawany do ryżu. Może być zrobiony z bakłażanów. Najpopularniejszym i wg. nas najsmaczniejszym jest jeow bong z chili i bawolą skórką.
Jak to się je? Z ryżu formuje się niewielkie kulki, którymi nabiera się ten przepyszny dip.
Idealnym zwieńczeniem każdego obiadu powinien być deser… W Laosie warto spróbować khao niao mamuang, czyli kleistego ryżu z dojrzałym mango.
Kuchnia Singapuru to różnorodność smaków, aromatów i kolorów. Duży wpływ miały tu kuchnie: chińska, tajska, indyjska, indonezyjska oraz zachodnia. Najsmaczniejsze i najbardziej autentyczne potrawy serwowane są na ulicach Singapuru.
Oto najsmaczniejsze dania z Singapuru!
Jest to kurczak gotowany na parze, podawany z ryżem. Bardzo delikatny, wprost rozpływający się w ustach, a przy tym bardzo sycący. Hainanese chicken rice to nieoficjalne narodowe danie Singapuru więc skosztować go trzeba koniecznie! Stworzone zostało przez imigrantów z Hajnanu.
Jest to grillowana na liściu bananowca ryba, bardzo popularna również w Indonezji i Malezji. Jest to wspaniała kompozycja smaków: pikantnego (za sprawą sosu sambal), kwaśnego (od soku z limonki) i słodkiego (sos na bazie sosu sojowego). Ikan Bakar ma charakterystyczny dymny posmak.
Laksa to kolejna potrawa mająca swoje korzenie w Malezji i Indonezji. Jest to pikantna zupa na bazie mleka kokosowego i curry, z dodatkiem ryby, krewetek i drobno pokrojonych warzyw. Bardzo smaczna i sycąca!
Popiah to połączenie sajgonek i krokietów. W cienkie ciasno zawinięte jest smaczne nadzienie – świeże warzywa oraz mięso. Smaczna przekąska czy wstęp do dania głównego. Popiah podaje się z sosem, np. słodkim sojowym czy chili.
Xian long bao – chińskie pierożki, które pokochali mieszkańcy Singapuru. Nadziewane najczęściej mięsem wieprzowym albo owocami morza. Spożywane głównie na śniadanie, ale jest to też smaczna przekąska.
Dim Sum to również pierożki, również pochodzące z Chin, ale mniejsze od Xian long bao. Przygotowywane są na parze i spożywane są głównie jako przekąska.
Popularnym daniem śniadaniowym jest też Chwee kueh, czyli „wodny placek ryżowy”. Jest to przygotowywane na parze ciasto ryżowe, podawane z drobno pokrojoną rzodkiewką oraz sosem chili.
Satay – szaszłyki z grillowanego mięsa (kurczak, jagnięcina, wołowina) albo owoców morza. Podawane z ostrym sosem i warzywami, najczęściej świeżym ogórkiem. Danie to pochodzi z Indonezji, ale w Singapurze można je zjeść w bardzo wielu miejscach, a najsmaczniejsze jest rzecz jasna u ulicznych kucharzy.
Biryani zapiekany w szczelnie zamkniętym naczyniu ryż z mięsem albo rybą, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Bardzo sycący posiłek, idealny w porze obiadowej.
Ulubione danie mieszkańców Singapuru i Malezji. Na Char Kway Teow to smażony na smalcu makaron ryżowy z dodatkiem krewetek i innych owoców morza, sosu sojowego, szczypiorku oraz kiełków fasoli. Danie może nie należy najzdrowszych, z uwagi na smalec, ale warto go spróbować. Spożywane jest głównie w porze śniadaniowej. W niektórych miejscach sprzedawane jest z mniejszą ilością tłuszczu, a większą warzyw.
Kuchnia indonezyjska opiera się głównie na ryżu, z dodatkiem mięsa, ryb oraz owoców morza. Do wielu potraw dodaje się również mleko kokosowe, banany i mango. Smaku i aromatu nadają miejscowe przyprawy.
Taka ciekawostka: Goreng, oznacza smażony, Mie – makaron, nasi – ryż, sambal – bardzo ostry sos.
Wczasywazji.pl przygotowało listę najsmaczniejszych potraw w Indonezji!
Ikan Bakar – jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych potraw w Indonezji. Jest to przygotowywana na grillu opalanym węglem drzewnym ryba (np. czerwony lucjan, karp, tuńczyk, płaszczka) albo krewetki czy kalmary. Danie zjeść można w każdym miejscu, zarówno w centrum Dżakarty, jak i na plażach.
Satay to grillowane mięso kurczaka, jagnięciny, wołowiny albo ryby, serwowane z sosem – ostrym albo orzechowym.
Nasi Goreng to dosłownie smażony ryż. Dodaje się do niego sezonowe warzywa, mięso, jajko, chili oraz mieszankę przypraw. Jest to chyba najpopularniejsza indonezyjskie danie, które sprzedawane jest dosłownie w każdym barze i na stoisku.
Bakso to przepyszne wołowe, rzadziej wieprzowe albo rybne klopsiki z dodatkiem mąki z tapioki, podawane w bulionie wołowym albo drobiowym, z dodatkiem makaronu ryżowego, szczypioru i sosu sambal.
Nasi Padang – rozkosz podniebienia! Jest to ryż ugotowany na parze, z dodatkiem warzyw, mięsa albo ryby oraz pasty curry, mleka kokosowego, czosnku, liści limonki, korzeniem galangal i świeżych ziół. Ta niezwykle aromatyczna potrawa pochodzi z miasta Padang, ale spróbować jej można w całym kraju, a nawet w Malezji czy Singapurze.
Gado-Gado, kolejne flagowe danie w Indonezji. Jest to sałatka składająca się z gotowanych warzyw, jajka, kiełków, tofu albo tempeh, podawana z sosem z orzeszków ziemnych.
Nasi timbel pochodzi z Jawy Zachodniej, ale zebrało sobie smakoszy w całym kraju. Jest to ryż owinięty w liść banana, podawany z dodatkami, np. kurczakiem, smażoną wołowiną, tempeh czy ostrym sosem sambal.
Rawon to zupa wołowa z dodatkiem nasion pangium edule – drzewa produkującego trujące owoce i nasiona. Ale spokojnie, gotowanie i fermentacja usuwają cyjanowodór – można czuć się bezpiecznie spożywając zupę z ich dodatkiem. Dodatkowe składniki to: szalotka, imbir, kurkuma, czosnek i chili. Rawon podawana jest z ryżem.
Wyśmienita zupa na bazie rosołu z kurczaka albo wołowiny, podawana z makaronem ryżowym , pokrojonymi Lumpia Goreng Sayur, czyli indonezyjską wariacją sajgonek, plastrami pomidora, jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami, kapustą, orzechami ziemnymi, kiełkami fasoli oraz mięsem. Do zupy dodaje się również kurkumę, stąd piękny, żółty kolor.
Na liście najsmaczniejszych potraw w Indonezji nie mogło też zabraknąć smażonych przekąsek Gorengan! Przyrządzone z różnych składników: na słodko i pikantnie. Owoce i warzywa moczone są w cieśnie, następnie smażone. Mogą być to też po prostu placuszki.
Gorengan sprzedawane są dosłownie wszędzie: na stoiskach, ulicznych wózkach, barach – w dużych miastach i na wsiach.
Jest to tania i bardzo smaczna przekąska.
Trzeba przyznać, że kuchnia filipińska nie cieszy się zbyt dużym uznaniem na świecie. Niektórzy uważają ją wręcz za najgorszą z kuchni azjatyckich. Naszym zdaniem jest po prostu nieodkryta. Co prawda Tajlandia czy Wietnam wiodą prym w kwestiach kulinarnych, ale i kuchni filipińskiej warto dać szansę, bo znajdziesz tu wiele naprawę smacznych potraw.
Oto 10 potraw, które warto spróbować na Filipinach.
Adobo to popularna filipińska potrawa, ale i proces marynowania. Mięso – kurczaka albo wieprzowinę, marynuje się w occie, sosie sojowym, czosnku i czarnym pieprzu, a następnie gotowane. Mięso najczęściej podaje się bez kości, z ryżem.
Adobo uważane było nieoficjalnie na narodową potrawę Filipin.
Lechon to kolejny filipiński przysmak. Jest to… kilkudziesięciokilogramowe prosię z grilla. Godzinami jest opiekane nad ogniem, by skóra była chrupiąca, a mięso soczyste. Jest to tradycyjne danie na przeróżnych świętach i fiestach.
Lechon manok to z kolei kurczak z rożna, dostępny w całym kraju. Bardzo smaczne filipińskie danie, w przystępnej cenie.
Arroz Caldo to propozycja filipińskiego śniadania. Jest to owsianka ryżowa z dodatkiem czosnku, cebuli, kurczaka i jajka ugotowanego na twardo. Całość polana jest smacznym bulionem. Bardzo sycące danie, świetne na początek dnia.
Paty to kawałki chrupiącej wieprzowiny – alternatywa dla osób, które nie mają możliwości spróbowania lechonu. Podawane z sosem z octu, sosu sojowego, z dodatkiem czosnku i chilli oraz frytkami.
Jeśli lubicie czerninę, dinuguan powinien Wam posmakować. Jest to gulasz wieprzowy z dodatkiem krwi oraz octu. Pikantny w smaku. Często podawany z puto – słodkim ryżowym ciastem ugotowanym na parze.
Idealna na chłodniejsze i deszczowe dni jest zupa bulalo. Ugotowana na wołowinie i kościach, z dodatkiem sosu rybnego, cebuli, pieprzu , warzyw (np. marchii, kapusty, kukurydzy) oraz makaronu.
Jest to słodko-kwaśno-słona cienko krojona wołowina. Marynowana jest w sosie sojowym i kalamansi, a następnie smażona. Podawana z karmelizowaną cebulą, która nadaje tej słodkości.
Lumpia to ulubiona przekąska Filipińczyków, dostępna na każdym kroku. Są to smażone na głębokim oleju naleśniki z nadzieniem z mielonego mięsa i warzyw. Podawane z kwaśnym sosem śmietanowym.
Lumpia z wyglądu i w smaku bardzo przypominają wietnamskie sajgonki.
Ginataang Gulay to smaczna alternatywa dla dań mięsnych, tak popularnych na Filipinach. Są to warzywa: marchew, fasola szparagowa, pomidora, cebula i inne, ugotowane w mleku kokosowym. Są też wariacje z kurczakiem oraz krewetkami.
Kuchnia Malezji uznawana jest za najsmaczniejszą na świecie, zwłaszcza street food. Jeśli wierzyć w przysłowie, że „przez żołądek do serca” to w tym przypadku sprawdza się idealnie. Pomieszanie kuchni: indyjskiej, japońskiej i chińskiej, niezwykle kolorowa i aromatyczna.
Poznajcie top 10 dań z Malezji!
Jedną z najsmaczniejszych potraw jaką jedliśmy w Malezji jest Mee goreng mamak. Jest to smażony makaron jajeczny z dodatkiem krewetek, kurczaka albo tofu, z dodatkiem sosu sojowego, warzyw i jajka. Danie to serwowane jest praktycznie wszędzie, ale na straganach i ulicach jest zdecydowanie najsmaczniejsze.
Absolutnie jednym z dań, które koniecznie trzeba skosztować w Malezji jest Rendang. Choć oryginalnie pochodzi z Indonezji, to Malezyjczycy je pokochali i rozkochali nim przyjezdnych. Co to właściwie jest? Jest to duszona w mleku kokosowym wołowina. Dodane są też zioła i przyprawy, które nadają ten niesamowity smak, m.in. kukruma, trawa cytrynowa, chilli, imbir i koper włoski.
Słodką ucztą dla podniebienia jest apam balik – coś w rodzaju omletu/naleśnika z mieszanki: mąki, cukry, jajek, sody oczyszczonej, mleka kokosowego oraz wody. Ciasto smażone jest na dużej patelni. Gotowy placek składany jest na pół i wsypuje się do środka pokruszone orzechy i cukier. Deser jest naprawdę słodki.
Popia basach to malezyjska wersja wietnamskich sajgonek. W każdym regionie ma inne dodatki. Zawsze jednak w farszu są kiełki fasoli mung, smażona cebulka oraz rzepa.
Jeśli uwielbiacie owoce morza, jest to pozycja obowiązkowa, koniecznie trzeba spróbować tej zupy. Mocno pikantna i bardzo treściwa. Oprócz krewetek i ryby, skosztować w niej można kapusty chińskiej, kiełków fasoli mung i chilli.
Ayam percik to grillowany kurczak w pikantnym sosie zrobionym z: mleka kokosowego, chilli, czosnku i imbiru. Bardzo smaczne i łatwo dostępne danie!
Roti Jala, czyli podziurawione naleśniki to nasza ulubiona przekąska z Malezji. Podawany jest z potrawami z curry, każdej porze dnia. Przygotowuje się je poprzez nalewania ciasta nierównymi liniami na dużą, rozgrzaną patelnię.
Lemang to kleisty ryż z dodatkiem mleka kokosowego i soli, owinięty w liść bambusa i włożony w jego pęd.
Bambus wypełniony ryżem ustawia się nad ogniem i regularnie obraca – trwa to 4-5 godzin.
Ikan bakar jest to grillowana na liściu banana ryba. Mówi się nawet, że jest to palona ryba. Niezwykle delikatna w smaku. Często podawana jest ze świeżymi warzywami oraz ryżem.
Nasi kanar to potrawa popularna głównie w północnej Malezji. Jest to bardzo łagodny w smaku ryż podawany z curry i dodatkami, np. jajkiem czy warzywami. Danie zostało spopularyzowane przez muzułmanów indyjskich.
Kuchnia birmańska jest bardzo różnorodna, znajdziemy w niej smaki: Chin, Tajlandii oraz Indii. Podstawowymi składnikami są: ngapi, czyli pasta rybna, sosy rybne oraz ryż.
Bardzo popularne są też dania makaronowe. Na południu kraju popularne są potrawy z dodatkiem owoców morza, a w centralnej i północnej – z drobiem.
Poznajcie najpopularniejsze i najsmaczniejsze wg Wczasywazji.pl potrawy w Myanmarze.
Mohinga to najpopularniejsze birmańskie danie, serwowane w każdym barze i restauracji, jadane zwykle na śniadanie. Dodatki mogą się różnić w zależności od regionu, ale zawsze jest makaron ryżowy oraz bulion rybny. Często dodawane są też: czosnek, kurkuma, liście kolendry, chilli, trawa cytrynowa, jajko kurze lub kacze, warzywa usmażone na głębokim oleju.
W Arkanie mohinga jest bardzo pikantna, a w południowej części Birmy – gęsta.
Mohinga podawana jest na ciepło.
Lahpet thoke to bardzo smaczna, tradycyjna birmańska sałatka przygotowywana ze sfermentowanych liści herbaty o charakterystycznym ziemistym i pikantnym smaku. Jest to jedna z najpopularniejszych birmańskich potraw, której nie skosztujemy w innych miejscach.
Danie to pochodzi z regionu Shan w Birmie. Jest to makaron ryżowy z dodatkiem tofu, mielonego mięsa, ciecierzycy, polany gęstym, żółtym sosem. Dodatkowo przyozdabia się sezamem, pietruszką albo orzechami.
Jest to jedna z popularnych makaronowych birmańskich potraw. Przygotowywana jest na bazie bulionu z wieprzowiny (kości oraz jelita), ale są też wariacje z kurczakiem oraz rybą. Kyay-Oh podaje się zazwyczaj z sosem pomidorowym, zielonym pieprzem oraz jajkiem. Można też spróbować dania bez bulionu.
Jest to jedna z najpopularniejszych birmańskich zup z dodatkiem makaronu jajecznego, kurczaka z przyprawie curry i mleczka kokosowego. Wyrazistego smaku dają: sos rybny, czosnek i chilli. Często serwowana z jajkiem na twardo, kawałkami cebuli i limonki. Przepyszna, bardzo aromatyczna zupa.
Samusa pochodzą z kuchni indyjskiej, gdzie znane są pod nazwą samosa. Są to przepyszne pierożki z nadzieniem mięsnym albo warzywnym, smażone na głębokim oleju, podawane z sosem sojowym lub pikantną pastą chili.
Jest to niezwykle smaczna, tania i łatwo dostępna przekąska, którą koniecznie warto spróbować będąc w Birmie.
Shwe Yin Aye to jeden z ulubionych deserów Birmańczyków, przygotowany z agaru, wiórek kokosowych, mleczka kokosowego cukry, tapioki albo sago oraz kruszonego lodu. Ma konsystencję sorbetu oraz słodki i orzeźwiający smak.
Jest to jedna z licznych potraw na bazie makaronu ryżowego. Dodatki to zawsze: ryba, pasta krewetkowa, kurkuma, chilli, czosnek, sproszkowany groszek.
Osobno z groszku, chilli, kurkumy i sproszkowanego groszku robi się sos. Każdy z nich podawany jest w małej, porcelanowej misce.
Makaron z rybą jada się z bulionem powstałym podczas gotowania albo na „sucho”, tylko z sosami.
Gyn thoke jest to wyśmienita sałatka, w której dwa główne składniki to imbir i ziarna sezamu. Dodatki to: marchew, kapusta, posiekana kolendra, pomidor, szalotka oraz sos birmański (sos rybny, ocet ryżowy, olej arachidowy, cukier, papryczki chilli). Dodatki mogą się różnić w zależności od regionu.
Htamane to przekąska na bazie ryżu z dodatkiem sezamu, orzeszków ziemnych i wiórków kokosowych. Tradycyjne danie podawane jest na liściu bananowca. Pierwsza porcja zawsze ofiarowywana jest buddzie.
Htamane najlepiej smakuje z zieloną herbatę.
Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.