Kto z Was miał już okazję wgryźć się w kuszącą chrupkość dobrze wypieczonej, pszenno-ryżowej bułki, by w następnej kolejności dotrzeć do wnętrza, eksplodującego bogactwem i niepowtarzalną kompozycją smaków? Mówiąc w skrócie – kto próbował już banh mi – najsłynniejszej wietnamskiej bagietki?
Ci, którzy znają ten smak, z pewnością przyznają, że każde ugryzienie banh mi jest świętem i że to wietnamskie danie zdecydowanie zasługuje na więcej rozgłosu. Na szczęście nie tylko my jesteśmy tego zdania i tak oto w dniach od 30 marca do 2 kwietnia 2023 r. odbył się pierwszy w historii Sajgonu Feestiwal Banh Mi (Lễ hội bánh mì VN lần thứ 1).
Podczas tych chrupkich i smakowitych obchodów nie mogło oczywiście zabraknąć delegacji z Wczasywazji.pl. Kim i Žani z naszego zespołu dzielnie kontemplowały i degustowały tematyczne stoiska wystawców, zbierając dla Was materiały z pierwszej ręki.
SPRAWDŹ NASZ FOOD TRIP - ŚLADAMI WIETNAMSKICH SMAKÓW
Czy wiesz, że banh mi znaczy po wietnamsku „chleb”? Słynne, średniej długości bagietki pojawiły się Wietnamie w czasie kolonizacji francuskiej i przyjęły się na stałe, wzbogacone o lokalnego ducha. Stanowią tym samym doskonały przykład kuchni fusion, łączącej wpływy europejskie i azjatyckie.
Banh mi występuje w wielu rodzajach: począwszy od kształtu, smaku i stopnia chrupkości ciasta po wariacje na temat nadzienia. Oto lista składników, które najczęściej można znaleźć pomiędzy chrupkimi połówkami pszenno-ryżowej bagietki:
Do tego już tylko majonez z masłem, świeże zioła, marynowane warzywa, paseczek chilli, ogórek i oczywiście sos sojowy.
Zwiedzając Wietnam, np. śladami najlepszych lokalnych smaków podczas naszego Food Touru, szybko zauważysz, że banh mi zupełnie inaczej wygląda i smakuje w Sajgonie, a inaczej w Hoi An. Czasem możesz mieć problem z pochłonięciem jednej porcji i np. zjesz ją na pół z towarzyszem podróży, innym razem schrupiesz całość w mgnieniu oka i będziesz się rozglądać za kolejną kanapką. Nieodparty urok street foodu polega też na tym, że częstokroć banh mi przygotowywane będzie na Twoich oczach – np. przez kilku członków prowadzącej biznes rodziny, reprezentujących różne pokolenia.
Łatwo się domyślić, że festiwal w pełni poświęcony słynnej wietnamskiej bagietce, a w dodatku pierwszy taki w historii miasta, przyciągnął tłumy: ponad 120 wystawców (piekarnie, dostawcy żywności i wirtuozi banh mi) oraz ponad 50 000 gości (zarówno sajgończyków, jak i zagranicznych turystów).
Organizatorem imprezy było Wietnamskie Stowarzyszenie Turystyki, a całe wydarzenie odbyło się w Dystrykcie 1 na terenie Centrum Kultury Młodzieży.
Podczas tych czterech niezwykle smacznych dni, pełnych obłędnych zapachów i degustacji, odbyły się także umilające atmosferę występy muzyczne oraz konferencja poświęcona historii i rozwojowi bánh mì. Najlepszym markom piekarniczym, działającym w Wietnamie od ponad 50 lat, wręczono wyróżnienia.
Wietnam przepięknie odżywa po pandemii, co widać między innymi w zwiększonej ilości podobnych inicjatyw, mających na celu zwiększenie jego atrakcyjności turystycznej oraz promowanie lokalnych wartości i naturalnego bogactwa.
ZABIERZEMY CIĘ NA NAJLEPSZE BANH MI W HOI AN!
A Twoim zdaniem, które jeszcze wietnamskie danie zasługuje na swój własny festiwal? Jeśli chodzi o jedzenie, w Azji nie ma rzeczy niemożliwych, więc być może uda nam się spotkać także podczas innego, wyśmienitego świętowania? Póki co, możemy przyspieszyć bieg rzeczy i po prostu udać się razem na zwiedzanie, nie tylko kulinarne (choć to zawsze mocny punkt wszystkich naszych programów), Wietnamu i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej.
Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.