TOP 9 dań Singapuru
Miasto-państwo, jeden z „azjatyckich tygrysów”. Nowoczesne, bogate, bardzo dobrze zorganizowane i rozwinięte „miasto lwa” to nie tylko wspaniałe drapacze chmur czy drakońskie kary na żucie gumy, ale też bardzo smaczna i niezwykle zróżnicowana kuchnia. Na kuchnię singapurską składa się mieszanka wpływów kulinarnych różnych grup etnicznych, ale przede wszystkim chińskich, malezyjskich i hinduskich. Do tego dochodzą wpływy kuchni tajskiej, filipińskiej, europejskiej, tamilskiej czy z bliskiego wschodu.
Chcąc spróbować wszystkich wartych uwagi dań, w Singapurze jak i w innych krajach trzeba byłoby spędzić w danym kraju naprawdę długie wakacje. Mieszkając w China Town czy Little India przez kilka dni pewnie nie dałoby się spróbować wszystkich specjałów, które są tam oferowane.
Wszystko zależy od budżetu jakim dysponujemy. W Singapurze czekają na nas bardzo drogie i ekskluzywne restauracje, bardzo popularne „Hawker Centre” czyli hale z jedzeniem, gdzie znajdziemy czasami nawet kilkadziesiąt stoisk oferujących różnego rodzaju dania w przystępnych cenach, lokalne restauracje czy „food courty” w centrach handlowych.
Na popularną „chińszczyznę” składają się smaki z Hajnanu, Kantonu, Guand Dong czy Fujian. Sporo dań z kuchni chińskiej, które znajdziemy w lokalnych knajpkach nie smakują dokładnie tak samo, jak te z Chin z powodu braku niektórych składników. Chińscy imigranci po przybyciu do Singapuru musieli dostosować swoją kuchnie do warunków panujących na miejscu oraz braku niektórych składników.
Jakie kulinarne wpływy są najbardziej popularne w Singapurze?

Warto też wspomnieć o kuchni nyonya - można też spotkać pisownię nonya lub rzadziej peranakan pochodzi głównie z okolic Penang, Malakki oraz Indonezji od chińskich imigrantów, którzy osiedlali się na wyżej wspomnianych terenach, żenili z lokalnymi kobietami, a następnie łączyli tradycyjną kuchnię chińską z lokalnymi przyprawami. W kuchni Nonya znajdziemy makaron pszenny lub ryżowy, mleczko kokosowe, liście laksa, galangę, liście pandanowca, sok tamaryndowca oraz belacan (pasta krewetkowa) oraz mieszkankę przypraw każdorazowo ucieranych w moździerzu. W zależności od regionu, możemy znaleźć różnice w dodatkach czy przyprawach dodawanych do dań.

W 2011 CNN uznała to danie jako jedne z najsmaczniejszych na świecie (35 miejsce na 50 dań). Według niektórych jest to narodowa potrawa Singapuru. Danie, którego zjedzenie wymaga sporo cierpliwości, większą ilość gotówki oraz przygotowania siebie samego na ubrudzenie. Krab chili to także ukochane rodzinne danie Singapurczyków przygotowywane w domach na specjalne okazje. Istnieje kilka wersji przyrządzania tego dania, ale głównymi składnikami są kraby (wpierw gotowane), a następnie smażone w sosie z pomidorów z dodatkiem chili oraz przypraw. Kraba podaje się ze specjalnym chlebkiem/bułeczkami mantou. Sos ma wspaniały słodko-słony smak z lekką nutą kwaśności. W Singapurze trafimy jeszcze na wersję kraba w sosie z czarnego pieprzu.


Kolejne danie, o którym mówi się nieoficjalnie, że jest daniem narodowym Singapuru. Danie, które zostało stworzone przez chińskich imigrantów z wyspy Hanai i podobno powstało w Singapurze, a nie na owej wyspie. Na danie składa się kurczak gotowany w bulionie z kurczaka i wieprzowiny, w niektórych restauracjach po gotowaniu, mięso jest okładane lodem by nadać specjalnej galaretowatości skórze. Ryż gotuje się w bulionie z dodatkiem czosnku, imbiru i liści pandanowca. Sos robi się z chili, czosnku, imbiru oraz dodatku bulionu.
Zupa, którą długo się gotuje na wieprzowych żeberkach z dodatkiem ziół i przypraw, a serwuje z ryżem czy tofu. W zależności od pochodzenia kucharza, w zupie mogę pojawić się różne dodatki np. grzyby czy sam bulion może mieć inną konsystencję czy smak. Znajdziemy też odmianę z podrobami.


Chyba najbardziej popularne danie serwowane na śniadanie. Pszenne tosty smarowane pewnego rodzaju dżemem przygotowanym z mleka kokosowego, cukru, jajek, czasami z dodatkiem liśćmi pandanowca i/lub masła. Do tostów serwowane są jajka ugotowane, by żółtko było płynne, a białko już ścięte z dodatkiem sosu sojowego. Do popicia kawa lub herbata.
Zupa, którą długo się gotuje na wieprzowych żeberkach z dodatkiem ziół i przypraw, a serwuje z ryżem czy tofu. W zależności od pochodzenia kucharza, w zupie mogę pojawić się różne dodatki np. grzyby czy sam bulion może mieć inną konsystencję czy smak. Znajdziemy też odmianę z podrobami.


Danie pochodzenia malajsko-indonezyjskiego. Satay to bardzo smaczna i szybka przekąska; Grillowane szaszłyki są podawane z ostrym sosem orzeszkowym, ogórkiem, cebulą i czasami ciastem ryżowym. Mięso, zazwyczaj kurczak, ale możecie trafić na wołowinę, baraninę, wieprzowinę czy owoce morza marynowane w kurkumie, trawie cytrynowej.
Ciasto marchwiowe, które nie jest ciastem ani nie jest przyrządzane z tego warzywa. Podstawą tego dania jest rodzaj białej rzepy/rzodkiewki zmieszany z woda i mąka ryżowa, następnie gotowany, cięty na kawałki i na koniec smażony z jajkiem, szczypiorkiem i skwarkami. Można się natknąć jeszcze na wersję czarną, a mianowicie z dodanym słodkim sosem sojowym.


Danie dla miłośników smażonego makaronu, czasami nazywane malezyjskim „pad thai’em”. Na danie składa się makaron ryżowy smażony na dużym ogniu z krewetkami, jajkiem, chińską kiełbasą, kiełkami, szczypiorkiem, pastą krewetkową oraz jasnym i ciemnym sosem sojowym.
Ostatnie danie na naszej liście, ale podobno jedno z tych, które trzeba spróbować przed śmiercią. Popiah to rodzaj cienkich naleśników, wyglądem przypominających sajgonki pokrojonych w grube plastry. Ciasto na naleśniki wytwarza się z mąki pszennej, a w środku naleśników możemy znaleźć kiełki fasoli mung, makaron ryżowy, tofu, kawałki kurczaka, małe krewetki, chińskie kiełbaski, sałatę, ugotowana marchew… Naleśniczki macza się w różnego rodzaju sosach, np. słodkim, orzeszkowym czy chilli.

Wpływ chińskich imigrantów znacząco ukształtował kuchnię Singapuru. Co warto wybrać spośród tylu opcji?

Bak Chang

Bak Kut Teh

Chee Cheong Fun
Szeroko rozumiana kuchnia indyjska w Singapurze prezentuje głównie wpływy kuchni tamilskiej. Czego spróbować?

Baranina Gosht Biryani

Kurczak Tandoori

Placki roti z sosami
Z uwagi na położenie w Singapurze nie mogło zabraknąć wpływów Malezji oraz Jawy i Sumatry.

Warzywa acar z rybą

Asam Pedas

Smażone banany Goreng pisang