tr?id=454621601398775&ev=PageView&noscript=1 Zasady wjazdu do Singapuru – czy trzeba mieć wizę?

Tytuł nieco przewrotny, bo jeśli zastanawiacie się, czy polscy obywatele muszą posiadać wizę, aby wyjechać do Singapuru, odpowiedź brzmi: nie.

Czy do Singapuru potrzebna jest wiza?

Oczywiście jest to „nie” obostrzone pewnymi warunkami: aby przyjechać do Singapuru bez wizy, nasz pobyt w tym kraju nie może przekraczać 90 dni i musimy posiadać ważny paszport (ważny nie tylko w danej chwili, ale także co najmniej na 6 miesięcy do przodu). Obowiązek posiadania paszportu dotyczy oczywiście również dzieci. Musimy się też liczyć z tym, że na granicy zostaniemy poproszeni o okazanie biletu powrotnego lub na dalszą podróż.

W praktyce wygląda to tak, że już w samolocie albo tuż po wylądowaniu, na lotnisku, otrzymamy odpowiednie druczki do wypełnienia (tradycyjne dokumenty imigracyjne), z którymi następnie musimy podejść do okienka „Immigration”, gdzie dopełnimy formalności i otrzymamy pieczątkę, zezwalającą na nasz max. 90-dniowy pobyt w Singapurze.

Czy za wjazd do Singapuru ponosimy jakiekolwiek opłaty?

Nie, wjazd do Singapuru jest całkowicie bezpłatny, stempel (tzw. visit pass) uprawniający nas do wjazdu i pobytu na terenie tego kraju nie wiąże się z żadnymi opłatami. Na pieczątce widnieje data naszego przybycia do Singapuru oraz długość dozwolonego pobytu: “permitted to enter and remain in singapore for ninety days for social visit only from date shown above”.

Przebywając w Singapurze na podstawie visit pass nie mamy pozwolenia na prowadzenie jakiejkolwiek działalności zawodowej, zarobkowej czy biznesowej.

Jeśli nurtuje Was kwestia stałego pobytu lub podjęcia pracy na terenie tego kraju, zachęcamy do odwiedzenia strony Urzędu Imigracyjnego: https://www.ica.gov.sg/

Visit pass do Singapuru

Czy mogę pozostać w Singapurze dłużej niż 90 dni?

Przekroczenie długości pobytu w Singapurze jest karalne, więc w razie potrzeby pozostania w granicach państwa na dłużej, lepiej ubiegać się o przedłużenie pozwolenia na pobyt, zanim przekroczymy datę widniejącą na stemplu. Można ubiegać się o to e-mailowo lub osobiście w biurze imigracyjnym.

Czy to prawda, że nie mogę wjechać do Singapuru z gumą do żucia?

Rzeczywiście, istnieje taki przepis a raczej lista rzeczy objętych zakazem wwozu na teren państwa.

Poza gumą do żucia (wyłączając gumę dentystyczną i leczniczą) widnieją na niej:

  • Tytoń do żucia i imitacje wyrobów tytoniowych (na przykład papierosy elektroniczne),
  • Zapalniczki do papierosów w kształcie pistoletu lub rewolweru,
  • Kontrolowane leki i substancje psychotropowe,
  • Petardy,
  • Obsceniczne artykuły, publikacje, taśmy wideo, wideoklipy i oprogramowanie,
  • Reprodukcje publikacji objętych prawami autorskimi, taśm wideo, wideoklipów i dysków laserowych, nagrań i kaset,
  • Wszelkie materiały obraźliwe czy konfliktogenne.

Pełną listę przedmiotów i materiałów objętych zakazem wwozu do Singapuru lub tylko kontrolowanych (wymagających odpowiedniego zezwolenia czy upoważnienia), można znaleźć tutaj: https://www.ica.gov.sg/enteranddeparting/before/enteranddeparting_prohibitedcontrolleditems