Pikantny ryż, gorąca zupa PHO – tylko z zimnym i orzeźwiającym piwem! W Wietnamie skosztujemy sporo smacznych oraz tanich „złotych trunków”, zarówno tradycyjnych wietnamskich, jak i importowanych.

 Smakosze dobrego piwa nie będą zawiedzeni.

Piwo Huda - Wietnam

Fot. David McKelvey

Historia piwa w Wietnamie

Pierwsza warzelnia piwa powstała za sprawą Francuzów w XIX wieku w Hanoi. Dostęp do piwa mieli wówczas tylko urzędnicy kolonialni oraz elitarne grono Wietnamczyków. Biedniejsza ludność piła wino ryżowe, ale w trakcie wojny amerykańskiej ze względu na zabezpieczenie żywności, jego produkcja została zakazana. Szerszą popularność zyskało więc piwo.

Obecnie piwo można kupić w każdym barze, restauracji, sklepie spożywczym, czy też „na stołeczkach” – lane prosto z beczki do krzywych szklanek. Również i wybór jest ogromny.

Browary komercyjne

Wietnamski rynek zdominowały trzy firmy: Sabeco – produkująca m.in. piwa Saigon i 333, Vietnam Brewery Limited Company, należąca do grupy Heineken, które produkują m.in. (oczywiście) Heinekena i Tigera oraz Habeco – znane z piw Hanoi, Truc Bach oraz bia hơi, czyli wspomnianego „piwa z beczki na stołeczkach”.

  • Sabeco – największa firma produkująca piwa. We wrześniu 2012 roku prawie 90% akcji przejęło Ministerstwo Handlu i Przemysłu w Wietnamie.
  • Vietnam Brewery Limited Company to druga największa firma produkująca piwo w Wietnamie, założona 9 grudnia 1991 przez Saigon Trading Group (SATRA) oraz Asia Pacific Breweries, obecnie: Heineken Asia Pacific Pte. Ltd. Są to jedne z najnowocześniejszych browarów w Azji Południowo-Wschodniej.
  • Habeco – trzecia co do wielkości firma produkująca piwa, w której swoje udziały również ma Ministerstwo Handlu i Przemysłu (83%). W 2012 roku firma wyprodukowała 612 mln litrów piwa.

Firmy założyły sobie cel, by każdego roku produkcja piwa była coraz większa. W 2015 roku było to 3,4 mld litrów, a w 2020 roku produkcja zwiększy się do 4,25 mld piwa.

Piwo Special - Wietnam

Najpopularniejsze piwa

Huda – piwo o złotym kolorze i ostrym, chmielowym smaku pochodzące z Hue. Najlepiej smakuje po zachodzie słońca, w towarzystwie makaronu z krewetkami albo pikantnych przekąsek. W 2013 roku piwo zdobyło srebrny, a w 2016, jego wersja „Huda Gold” – złoty medal na Piwnych Mistrzostwach. Według legend miejskich osób z Hue – zawdzięcza swój smak ujęciu wody z Rzeki Perfumowej oraz – już na pewno, przynajmniej po części – technologii Carlsberga, będącego właścicielem marki.

333 (ba ba ba) – złoty lager o słodkim zapachu z łagodnym aromatem ryżu. Nie czuć goryczy. Piwo 333 zawiera 5,30% alkoholu. Dawniej nosiło nazwę „33” (Ba Muoi Ba), popularne było w latach 60. i 70., jednak, aby odciąć się od kolonializmu, rząd zmienił nazwę piwa na „333”. Piwo produkowane jest od 1893 roku.

Saigon Red/Green  – jedne z najpopularniejszych piw w Wietnamie, dostępne w każdym barze i sklepie. Green zawiera  4,3% alkoholu, jest ciemnosłomkowy, lekki, o delikatnym aromacie cytrusów. Red Saigon zawiera 4,9% alkoholu. Jest lekki, średnio gazowany, o wyrazistym smaku.

Hanoi Beer – piwo produkowane w Hanoi o jasnożółtym kolorze. W smaku lekko słodkie, dość ciężkie, o wyrazistym smaku i lekkim aromacie słodu. Jest to najpopularniejsze piwo w mieście, będąc tu koniecznie trzeba go spróbować. Schłodzone idealnie komponuje się z pikantnymi potrawami.

Truc Bach – piwo o zawartości 5,3% alkoholu. Ma lekki, słomkowy kolor oraz posmak goryczki. Wyczuwalny jest słód oraz ryż. Po przelaniu do szklanki widoczna jest około 3 cm pianka.

Biere Larue – Piwo po raz pierwszy zostało wyprodukowane w 1909 roku przez Francuza – Victora Larue. Ciemnożółty kolor, orzeźwiający posmak są niezmienne od ponad 100 lat. Firma Heineken Vietnam Brevery szczyci się, że receptura pozostała niezmieniona. Biere Larue zawiera 4,5% alkoholu.  

Tiger – piwo jęczmienne ważone od ponad 75 lat. Wtedy mówiono, że będzie to najsmaczniejsze piwo w Wietnamie. Konkurencja jest dziś dużo większa, ale marka wciąż jest jedną z najczęściej kupowanych. Warto zaznaczyć, ze jest to też jedno z najtańszych piw w Wietnamie. Tiger sprzedawany jest w 60 krajach.  

Heineken – popularna na całym świecie marka zawitała również do Wietnamu. Co więcej, Wietnamczycy pokochali jego smak, ale również i turyści chętnie po nie sięgają. W 2011 roku sprzedano ponad 200 mln litrów Heinekena.

Piwa importowane

W Wietnamie kupimy też piwa importowane. Dużą popularnością cieszą się belgijskie piwa butelkowe, np.: Trappiste, Chimay,  Leffe oraz niemieckie: Münchner Hofbräu , Warsteiner  i Paulaner. Ponadto, od kilku lat, w wielu barach w większych miastach spotkać możemy także Budweisera (wersję amerykańską) i Coronę (Meksyk). 

Importowane są również piwa rosyjskie oraz czeskie. W Wietamie kupimy też  nasze, polskie piwa: Karpackie, Śląskie, CorteS.

Piwa rzemieślnicze

Piwa rzemieślnicze szturmem zdobywają podniebienia ludzi. Również i mieszkańcy Wietnamu docenili ich oryginalny smak oraz skład. Historia tych piw nie jest długa, sięga… 2015 roku. Od tego czasu Wietnamczycy coraz chętniej i częściej sięgają właśnie po piwa rzemieślnicze. W sierpniu 2016 roku odbył się nawet Festiwal Piwa Rzemieślniczego Saigon Outcast, podczas którego można było poznać nowe firmy, spróbować ciekawych smaków. W 2016 natomiast, pierwsze piwo rzemieślnicze z Sajgonu – Pasteur Street Cyclo Stout, zdobyło złoty medal w kategorii piw czekoladowch w mistrzostwach World Beer Cup.

Gdzie się napić piwa rzemieślniczego w Wietnamie? Bary i restauracje serwujące takie piwa znajdują się głównie w Sajgonie i Hanoi.

Najtańsze piwo świata

Bia hơi – „Parujące piwo” – ważone, beczkowane, chłodzone i (idealnie) sprzedawane w 24 do 48 godzin od zabeczkowania. Ma od 1% do 3% mocy, z racji konstrukcji beczki i schłodzenia piwa przed beczkowaniem, pozostaje chłodne przez około 30 godzin, w zależności od pogody. Niepasteryzowane, dlatego łatwo rozpoznać, czy jest świeże, czy to raczej już „końcówka” beczki – im dłużej przechowywane, tym smak jest mocniejszy, a po ok 36 godzinach od otwarcia beczki – powoli kwaśnieje. Jedno z najtańszych piw na świecie – za szklankę zapłacimy od 5 000 do 20 000 dongów, w zależności od rodzaju „wyszynku” oraz samego piwa. W 2009 – szklanka piwa kosztowała 3 000 dongów, czyli 50 groszy!

Przekąski do piwa

Upały wzmagają pragnienie. Nic tak nie orzeźwi jak zimne piwko, również do obiadu. Szklanka schłodzonego piwa i sajgonki to połączenie idealne. A z czym je wypić wieczorem, przy spotkaniu z barze z przyjaciółmi? Tu oczywiście idealnie sprawdzą się orzeszki i chipsy. W Wietnamie jednak skosztujemy jeszcze czegoś – Bug Snack. Sama nazwa niewiele nam powie, ale opakowanie już tak, na którym przedstawione są małe robaki. Są to smażone świerszcze – chrupiące i słone, bogate w białko, żelazo i wapń. Innymi, już nieco bardziej nam kulturowo bliskimi opcjami są nem chua – wietnamskie kwaśne „kiełbaski” z wieprzowiny i skórek wieprzowych, dojrzewające owinięte w liście bananowca; nem phùng – nitki ze skórek wieprzowych z dodatkiem prażonej mąki ryżowej, zawijane w liście figowca czy też fistaszki... gotowane na parze.

Piwo Hue - Wietnam

Fot. Ngô Hoàng Phước Long

Top 5 wietnamskich piw

Które wietnamskie piwa są najlepsze? Przedstawiamy ranking top 5 najsmaczniejszych piw według wczasywazji.pl.
1. 333 (ba ba ba)
2. Huda
3. Tiger
4. Saigon Red
5. Bia Hoi

Wietnamczycy a alkoholizm

Wietnamczycy lubią pić piwo. Według statystyk, wraz z Japończykami i Chińczykami, należą do największych smakoszy tego złotego trunku w Azji. W ciągu ostatnich 10 lat, popyt na piwo wzrósł o około 200 procent. Dane pokazują, że około 25 procent wietnamskich mężczyzn nadużywa alkoholu.
Podczas festiwalu Tet w 2015 roku, Wietnamczycy wypili około 200 mln litrów piwa.

Światowa Organizacja Zdrowia uplasowała Wietnam na końcu listy 100 krajów o rekordowym spożyciu alkoholu, lecz już na 42. miejscu pod względem spożycia piwa. W 2016 Wietnamczycy spożyli 3,8 mld litrów piwa (dla porównania w Polsce w 2014 wypito 3,8 mld, w Czechach – 1,5 mld, w Niemczech – 8,9 mld).

Piwo Saigon  - Wietnam