Z czym kojarzy wam się Wietnam? Z aromatem Pho, chroniącym przed słońcem i deszczem kapeluszem non la czy może kwiatem lotosu? Przedstawiamy symbole Wietnamu!

 Kwiatowy symbol Wietnamu - lotos

Lotos

Kwiatowym symbolem Wietnamu jest lotos (Nelumbo Adans.), nazywany też bobem wodnym, narzybobem, bobowcem, nelumbo albo nurzykłąbem. Ten wieloletni kwiat rośnie w jeziorach, rzekach i stawach. Kwiaty są duże, o pięknych kolorach i zapachu. Liście pokryte są nalotem, powodującym odpychanie cząsteczki wody. Chociaż lotos wyrasta z mułu, uważany jest za kwiat nieskazitelnie czysty.

Kwiaty lotosu zobaczymy nie tylko w otaczającej nas przyrodzie, ale i przedmiotach codziennego użytku, np. na filiżankach czy obrusach. Zobaczymy posągi buddy siedzącego na kwiecie lotosu.

Lotos to piękny kwiat, ale i bardzo smaczny oraz zdrowy. W liście owija się herbatę, by ta nabrała cudownego aromatu. Łodygi są idealnym dodatkiem do sałatek, a ziarna są przepyszną przekąską, którą można się zajadać jak orzeszkami czy popcornem. Lotos zawiera wiele witamin oraz wartości mineralnych, m.in. żelazo, białko, wapń, cynk, magnez oraz witaminy B i C.

Non la

Non la to stożkowy kapelusz wykonany z liści palmowych – wciąż widoczny nie tylko w wioskach, ale i ulicach dużych miast. Doskonale chroni przed deszczem i słońcem. Ale czy tylko do tego służy? Kobiety mogą nosić w nim zakupy z bazaru. Kapeluszem można nakryć głowę podczas popołudniowej drzemki albo po prostu… powiesić na ścianie.

Stożkowy kapelusz jest jedną z najczęściej kupowanych pamiątek w Wietnamie. Dostaniemy go na każdym bazarze. Warto jednak wiedzieć, że istnieją miasta i wioski, w której mieszkańcy specjalizują się w ich wyrobie. Jedną z najpopularniejszych jest Chuong, w której wyplata się kilka tysięcy kapeluszy dziennie. Istnieją miejsca, w których można zmierzyć się ze zrobieniem takiego kapelusza pod okiem specjalisty. Nie jest to łatwe, wymaga cierpliwości, ale jaką będziemy mieli satysfakcję!

Istnieje kilka modeli non la. Większość z nas kojarzy te tradycyjne, ale w sprzedaży są też grubsze czy ze wzorami.

Kapelusz non la

Żółw

Żółw jest w Wietnamie symbolem szczęścia i pomyślności. W Jeziorze Zwróconego Miecza pływał święty żółw – „Cu Rua”, jak mówili o nim Hanojczycy, czyli „Pradziadek żółw”. Liczył ponad 100 lat, a pojawiły się też pogłoski, że miał lat 700. Wietnamczycy wierzyli, że za każdym razem kiedy żółw się wynurzy, coś zmieni się w kraju. Bez wątpienia było to jedno z najważniejszych zwierząt w kraju.

Niestety, w styczniu 2016 roku zauważono jego ciało unoszące się na wodach jeziora Kiem. Ta wiadomość zasmuciła cały kraj. Od lat mieszkańcy Hanoi przychodzili nad jezioro w nadziei, że zobaczą żółwia. Śmierć Cu Rua uważana była za zły znak.

Nie wiadomo co przyczyniło się do śmierci żółwia – zanieczyszczenia, zmiany klimatyczne, czy po prostu wiek.

Mimo że Cu Rua już nie ma, dla Wietnamczyków wciąż jest bardzo ważny, nadal ciepło się o nim wyrażają i tęsknią za momentami wypatrywania go.

PHO

PHO jest tradycyjną wietnamską potrawą serwowaną w każdym zakątku kraju. Jest niezwykle zdrowa, pożywna i bardzo smaczna. Często mówi się, ze pho to zupa, bo jest tam wywar i makaron z mięsem i dodatkami, ale sami Wietnamczycy uważają inaczej. Makaron zjadają pałeczkami, a bulion wypijają łyżeczką. Co ciekawe, nigdy nie wypijają go do końca! W zupie pho znajdziemy m.in. makaron ryżowy, mięso (wołowe albo gotowanego kurczaka), kolendrę, szczypior, kiełki fasoli mung.

Danie to znajdziemy w każdym barze i ulicznym kramie z szyldem z napisem „PHO”.

Pho - smaczny symbol Wietnamu

Sajgonki

Pytając wielu ludzi, z czym kojarzy im się Wietnam, odpowiadają: sajgonki! Chociaż serwowane są również w Chinach, to Wietnam jest z nimi kojarzony. Spring rollsy (bo tak też są nazywane), to nic innego jak papier ryżowy z przepysznym nadzieniem z: mielonego mięsa wieprzowego, warzyw, makaronu z tapioki, grzybów Mun i twardnika japońskiego. Podawane są zawsze z sosem rybnym rozrobionym z octem, wodą i cukrem, nitkami marchwi oraz płatkami zielonej papai.

Tra da

Za symbol Wietnamu uważana jest też herbata z lodem – tra da. Tra – herbata, da – lód. Można ją kupić w każdym barze i restauracji, niezależnie od regionu. W wielu knajpkach na południu Wietnamu podawana jest za darmo. Jej mocniejsza wersja, podawana na północy Wietnamu kosztuje zazwyczaj około 3000 dongów (~50 groszy). Uważajcie, bo jest znaczna różnica między tymi dwiema odmianami. Co bardziej wrażliwi, po wypiciu jednej szklanki tra da w Hanoi nie są w stanie zmrużyć oka w nocy ;) Co ciekawe, jest to najtańszy napój w Wietnamie!

Ca Phe Sua

Wietnam jest drugim największym na świecie eksporterem kawy. Nie tylko zrobimy tu zapas kawy na cały rok, ale i skosztujemy zupełnie innej wariacji małej czarnej. Zaparzana w tradycyjnym wietnamskim zaparzaczu, z dodatkiem mleka skondensowanego oraz kostek kodu. Cały proces trwa około 10 minut, ale smak wynagrodzi czekanie oraz włożony trud, Świetnie pobudza oraz orzeźwia. Ca Phe Sua można kupić na każdym kroku.

Warto taki zaparzacz zakupić, by można było również po powrocie do kraju cieszyć się smakiem Wietnamu.

Na poniższym filmiku można zobaczyć tradycyjny proces zaparzania wietnamskiej kawy:

Więcej o smakach kuchni wietnamskiej można przeczytać w artykule Kuchnia wietnamska – tradycyjne smaki Wietnamu, a poznać je i pokochać – podczas 14-dniowej wycieczki po najpiękniejszych zakątkach kraju, połączonej z poznawaniem kuchni – Food Tour.