• Home
  • Wietnam
  • Uliczna kuchnia Wietnamu – smacznie i tanio

Uliczna kuchnia Wietnamu – smacznie i tanio

Kuchnia wietnamska cieszy się dużą popularnością praktycznie na całym świecie. Sajgonki i pho, flagowe dania Wietnamu, dostępne są niemal w każdym kraju i na każdym kroku, ale jednak nigdzie nie będą smakowały tak jak tutaj, na miejscu – na gwarnych ulicach wietnamskich miast. Zapraszamy w kulinarną podróż śladami ulicznych smaków i aromatów Wietnamu!

Dlaczego street food?

Street food, czyli kuchnia uliczna, to codzienność mieszkańców Wietnamu. Chociaż warunki, w jakich dania są gotowane, podawane i spożywane nieco odbiegają od znanych nam standardów, to niezwykle trudno im się oprzeć również turystom. Powodem jest nie tylko cena (czasem nawet kilkukrotnie niższa niż w restauracji), lecz także dostępność oraz… klimat. Hałas ulicy, przenikające się zapachy, małe stoliczki, przy których usiądziesz zgarbiony i cała paleta smaków. Jest to jeden z elementów kultury Wietnamu, który na pewno warto poznać.

Jak smakuje Wietnam?

Dania kuchni wietnamskiej są przede wszystkim świeże i niezwykle aromatyczne. Znajdziesz tu dużo świeżych ziół (bez dwóch zdań króluje kolendra!), papryczki chili, owoce morza, papier ryżowy i sos rybny. Na ulicach dania przygotowywane są w wielkich garach, a ustawia się do nich kolejka wygłodniałych ludzi – mieszkańców oraz turystów. Uliczne jedzenie stało się jednym z symboli Wietnamu – skosztowanie go jest więc obowiązkowym punktem każdej wizyty tutaj.

Street food w Hoi An
Wietnamska kawa - idealna na śniadanie
Wietnamskie śniadanie

Dzień wypadałoby zacząć od filiżanki dobrej, wietnamskiej kawy. Zaparzonej w tradycyjny sposób, z dodatkiem mleka skondensowanego i kostek lodu. Idealna nie tylko o poranku. Świetnie orzeźwi i postawi na nogi po intensywnym zwiedzaniu również po południu.

Ca phe den to klasyczna czarna kawa z cukrem. Ca phe nau lub ca phe sua to kawa z dodatkiem skondensowanego mleka. Ca phe trung jest połączeniem kawy i deseru – z dodatkiem kogla-mogla i skondensowanego mleka.

Co ciekawe, Wietnam jest drugim na świecie największym eksporterem kawy!

Idealny posiłek na śniadanie? Banh mi! Bagietka z mąki pszennej i ryżowej, z dodatkiem świeżych warzyw, jajka lub mięsa. Wybór jest naprawdę duży. Chociaż z wyglądu przypomina zwykłą kanapkę, jaką jada się w szkole, dodatki sprawiają, że smak znacznie różni się od jej pszennej kuzynki z Europy.

No ale nie samą kawą i bułką żyje człowiek...

Co zjeść na ulicy? Czyli street food w praktyce

Jakie uliczne potrawy jada na co dzień i oczywiście poleca ekipa Wczasywazji.pl? Zebraliśmy dla Ciebie nasze ulubione dania street food, kupowane gdzieś na szybko, z motoru, w drodze z lub do pracy:

  • Bánh cuốn – wietnamskie naleśniki z ciasta ryżowego, gotowane na parze z dodatkiem mięsa wieprzowego, grzybów mun, wietnamskiej wędliny oraz sosu rybnego.
  • Bánh bao, bánh giò – różnego rodzaju ciastka i kluseczki z nadzieniem, sprzedawane wieczorową porą przez wędrujących lub poruszających się na rowerach kupców.
  • Bánh gối – rodzaj pierogów, o rozmiarze ograniczonym wyłącznie wyobraźnią sprzedawczyni: od małych, podobnych do polskich pierogów, po osiągające rozmiar dłoni, wyglądające nieco jak pizza calzone. Bánh gối popularne są szczególnie zimą wokół uniwersytetów w Hanoi, smażone w cynowych miednicach z olejem na kuchenkach węglowych.
  • Bánh mì (wspomniane już wyżej bagietki z przeróżnymi dodatkami).
  • Bún thịt nướng – „sałatka” z makaronem ryżowym, grillowanym mięsem, sajgonkami, z domieszką świeżych warzyw, orzeszkami prażonymi oraz sosem rybnym.
  • Bún xào chay – makaron ryżowy bún z warzywami i dodatkami z woka w wersji wege (polecane w dni składania darów duchom).
  • Cà phê đen đá – czarna kawa mrożona.
  • Chuối chiên – smażony banan w cieście na gorącym oleju
  • Chuối nướng – grillowany banan serwowany z sosem na bazie mleczka kokosowego.
  • Cơm gà xối mỡ – smażony kurczak w oleju (lokalny fast food) podawany z ryżem.
  • Cơm tấm sườn ốp la – ryż łamany z kotletem i jajkiem.
Banh Mi - Adrian Zagrodzki Wietnam z poświęceniem testuje dla Was uliczne specjały
Street food Sapa - jedzenie "leży" na ulicy ;)
  • Gotowana kukurydza (brzmi dość swojsko, prawda?).
  • Herbata z kumkwatami.
  • Kurczak lub kaczka z rożna (kolejne swojskie danie! W Wietnamie kurczaki te mają nieco inną, rozpłaszczoną formę).
  • Przekąski zamiast kolacji np. ślimaki, szczypce kraba z solą z chili, kleisty ryż w formie kulki (bánh khúc).
  • Tàu Hủ Nóng – deser z gotowanego tofu, podawany z syropem imbirowym. Gdzieniegdzie deser ten jest uzupełniany o ekstra dodatki w postaci kuleczek z tapioki, lub galaretki ziołowej.
  • Xôi mặn – kleisty ryż "na słono" w wielu dostępnych wersjach: z kurczakiem, jajkiem przepiórczym, prażoną cebulką, wietnamską wędliną i smażonym szczypiorkiem (Xôi gà); z gotowaną kukurydzą, pastą z fasoli mung, prażoną cebulką i wędliną (Xôi bắp).
  • Xôi ngọt – klejący ryż gotowany z różnymi dodatkami (dlatego ma różne kolory), serwowany z prażonymi orzeszkami, wiórkami kokosowymi oraz cukrem.
A może coś słodkiego?

Jak już mogłeś zauważyć powyżej, w Wietnamie na ulicy skosztujesz naprawdę wielu smacznych deserów!

Na pewno warto sięgnąć po Chè, sprzedawane w kubeczkach, szklankach albo małych miseczkach. Jest to kisiel zrobiony np. na bazie agaru z dodatkiem kokosów, owoców, fasolek, wodorostów albo nasion lotosu. W miejscach, zamieszkanych przez liczną mniejszość chińską, takich, jak na przykład Sajgońskie Chinatown, spróbujesz równieżlicznych wersji leczniczych, przyrządzonych z użyciem różnych rodzajów grzybów, itp.

A dla ochłody? Lody oczywiście! Kem Trang Tien to lody wyrabiane w Hanoi od 1958 roku! Tradycyjnie wystepują w trzech smakach: mleczka kokosowego, młodego (zielonego) ryżu lub kakao, obecnie również w wielu innych (zdecydowanie mniej popularnych).

Kem nhãn to wietnamskie lody na bazie longana, sprzedawane na gałki i podawane w małych kieliszkach z dodatkiem słonych orzeszków ziemnych.

Nie zapominajmy też o świeżych egzotycznych owocach, o które tak ciężko w Europie. Ciekawy w smaku dragon fruit; smaczny, choć śmierdzący durian; soczyste mango; karambola – gwieździsty owoc czy słodki dżakfrut (owoc drzewa bochenkowego, którego waga może sięgać nawet 40 kg!). Można zajadać się nimi na surowo albo wkomponować w przeróżne desery czy sałatki.

Wspaniałą i jakże orzeźwiającą alternatywą dla słodkiego deseru są smoothies i szejki (sinh tố), przygotowywane ze świeżych owoców, warzyw, mleka oraz kostek lodu.

Więcej o potrawach kuchni wietnamskiej, które można kupić m.in. na ulicznych straganach przeczytasz w artykule: Kuchnia wietnamska – tradycyjne smaki Wietnamu.

Słodkie, lodowe kuleczki - przekąska z wietnamskiego food marketu
Street food Sajgon
Pho na ulicznym stoisku w Hanoi
Na co uważać podczas stołowania się na ulicach Wietnamu?

Jeśli chodzi o azjatycki street food, wielu turystów obawia się zatruć, takich jakie zdarzają się np. w Egipcie i noszą dumną nazwę „Klątwy Faraona”.

Aby uniknąć ewentualnych sensacji żołądkowych, staraj się jeść tak, jak to robią Wietnamczycy. Pamiętaj, że dodatki smakowe, które znajdziesz tuż obok głównego dania, często zawierają w sobie naturalne substancje, zabijające bakterie. Jeśli widzisz, że na stole stoi talerzyk z kawałkami limonki, miseczka z chili lub słoik z marynowanym w occie czosnkiem, dodaj je do potrawy, a ryzyko niepożądanych przygód trawiennych zdecydowanie się zmniejszy.

Poza tym flora bakteryjna Twojego organizmu będzie musiała się przystosować przez parę dni do lokalnych warunków, a w gorącym klimacie będziesz pić dużo więcej płynów – przygotuj się więc z góry na pewne zmiany w funkcjonowaniu swojego układu pokarmowego.

Uliczne jedzenie a prawo

W 2011 roku zmieniono prawo dotyczące produktów żywnościowych serwowanych na ulicy. Aby móc gotować i sprzedawać jedzenie, należy spełnić kilka warunków:

  • Stoisko powinno być ulokowane z dala od zanieczyszczonego miejsca,
  • Sprzedawcy muszą mieć specjalne miejsce do składowania odpadów,
  • Podczas gotowania oraz czyszczenia naczyń kuchennych powinna być używana czysta woda,
  • Pochodzenie produktów stosowanych w kuchni powinno być jasne.

Viet Nam Food Administration (VFA) organizuje dla sprzedawców szereg szkoleń, dotyczących higieny oraz bezpieczeństwa w miejscu pracy. Zależy im, aby miejsc, w których czystość pozostawia wiele do życzenia było coraz mniej, dlatego przeprowadzane są częste kontrole. Za nieprzestrzeganie przepisów grozi kara grzywny.

Najczęstszymi chorobami związanymi z żywnością są choroby układu pokarmowego, powodujące biegunkę. Odpowiadają za nie przede wszytskim zanieczyszczenia oraz niewłaściwie przechowywane produktów.

Wieczorny street food w Wietnamie
Jeść czy nie jeść, oto jest pytanie!
Dim sun - wietnamskie przekąski

Wielu turystów, na początku przygody z Wietnamem boi się jeść w ulicznych knajpkach. Takie obawy miał też Adrian Zagrodzki – pilot naszej specjalnej, autorskiej wycieczki – Food Trip. Jednakże, po początkowych trudnościach, zaakceptował, a następnie... zakochał się w kuchni wietnamskiej do tego stopnia, że prowadził kilka różnych programów o jedzeniu ulicznym, kuchni regionalnej oraz bezpieczeństwie żywności w wietnamskiej i polskiej telewizji.

Jeśli marzy Ci się kulinarna eksploracja Wietnamu pod okiem Adriana, to serdecznie zapraszamy na 14-dniową wycieczkę po najpiękniejszych zakątkach kraju połączoną ze smakowaniem oryginalnych dań kuchni wietnamskiej.

Masz ochotę na więcej? Zobacz nasz wycieczki po Azij!

Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.