1 dzień
Wycieczka organizowana prywatnie dla minimum 2 osób
Każdą wycieczkę wyceniamy indywidualnie - wyjazdy różnią się ilością osób, wybranymi hotelami oraz atrakcjami. Napisz do nas!
Egzotyczne smaki Azji są już niemal mityczne, a w związku z tym tak kuszące, że ważnym elementem każdej wyprawy w te strony staje się degustacja lokalnej kuchni. Chcemy posmakować Azji! Co jednak, jeśli komuś nie wystarcza rola jedynie konsumenta?
Na szczęście w naszej ofercie mamy coś dla osób, które po powrocie do domu nie zamierzają tęsknić za wietnamską kuchnią, a najzwyczajniej w świecie zaczną ją praktykować osobiście – inspirującą lekcję gotowania wpisaną w krótką, ale jakże atrakcyjną wycieczkę po Hoi An. Jest to malownicze, zabytkowe miasto portowe w samym sercu Wietnamu (prowincja Quảng Nam). Jego XVI-wieczna zabudowa, łącząca wpływy wietnamskie, chińskie, japońskie i europejskie jest prawdziwą perełką architektoniczną. Jest to miejsce niezwykle urokliwe (a do zachowania i odrestaurowania jego dawnego piękna przyczynił się nasz rodak, konserwator zabytków – Kazimierz Kwiatkowski) i bardzo przyjazne turystom. Można zwiedzać Hoi An podążając śladem jego historii, można też dać się prowadzić zmysłowi smaku oraz powonienia i wylądować w tutejszej szkole gotowania.
A co powiesz na zwiedzanie Hoi An po polsku? Poznawanie Azji w rodzimym języku jest sporym ułatwieniem i prawdziwą przyjemnością, o czym z pewnością przekonają cię doświadczeni piloci-przewodnicy Wczasywazji.pl!
Przygotuj się na podróż smakami centralnego Wietnamu! Miasto lampionów zachwyci Cię swoim wieczornym urokiem, pysznym jedzeniem i otwartymi mieszkańcami.
- Krzysiek Michałowski, Tour Leader Wczasywazji.pl
NA STRAGANIE W DZIEŃ TARGOWY...
O poranku nasz przewodnik zabierze Was do punktu zbiórki na spotkanie z szefem kuchni. Pierwsza lekcja odbędzie się na… wietnamskim targu, gdzie nauczymy się kupować podstawowe dla tutejszej kuchni składniki spożywcze – które oczywiście wykorzystamy później do sporządzenia potraw.
RELAKS NA ŁODZI
Ponieważ zakupy bywają męczące, przed kulminacyjnym punktem programu czeka nas mały relaks – rejs łódką przez rzekę Hoi An, aż do szkoły gotowania – naszego głównego celu wycieczki. Oczywiście „celu” w pojęciu czysto topograficznym, bo prawdziwym celem wyprawy jest nauczyć się gotować po wietnamsku i uradować podniebienia swoje i bliskich. Podróż łodzią potrwa około 25 minut. Jak to zwykle w Azji bywa, łódź ta nie jest tylko prozaicznym środkiem transportu – to atrakcja sama w sobie i doskonała okazja do obserwacji codziennego życia mieszkańców Hoi An w przyrzecznych dzielnicach.
SZKOŁA GOTOWANIA ZA CZERWONYM MOSTEM
Na szczęście kolejnej lekcji nie zaczniemy od kartkówki, tylko wręcz przeciwnie – od czegoś niezwykle miłego. Po przyjeździe do szkoły gotowania zwiedzimy tutejszy ogródek ziołowy i warzywny, a potem dowiemy się co nieco o najpopularniejszych potrawach wietnamskiej kuchni i kuchni regionu Hoi An (łączącej w sobie wpływy wietnamskie i chińskie).
JAK SOBIE UGOTUJESZ TAK SIĘ NAJESZ
Lekcja gotowania potrwa około dwóch godzin. Zanim przygotujemy jakiekolwiek danie, zostanie nam ono oczywiście ze szczegółami omówione i zaprezentowane przez szefa kuchni. W planie lekcji przewidziane jest też krótkie wprowadzenie do wietnamskiej sztuki rzeźbienia w owocach (tzw. food carving). Po ciężkiej i zapewne jakże owocnej pracy czeka nas wyśmienity posiłek przy wspólnym stole. Wyśmienity, bo złożony dokładnie z tych potraw, które przed chwilą przygotowaliśmy własnymi rękami. Z pełnymi brzuchami i połechtanymi podniebieniami wrócimy do Twojego hotelu, gdzie nasza przygoda zakończy się.
CENA WYCIECZKI BĘDZIE ZAWIERAĆ
CENA WYCIECZKI NIE BĘDZIE ZAWIERAĆ
Plany wycieczek, które widzisz na tej stronie możesz z naszą pomocą modyfikować, dopasowując je do Twoich oczekiwań, grupy, z którą podróżujesz lub budżetu. Traktuj je jako gotowy przepis na udaną podróż lub inspirację do planowania dłuższego zwiedzania! Nie zapomnij, że z nami czekają Cię niezapomniane wrażenia!
Klimat Azji tworzą ludzie, atmosfera i inny od europejskiego styl życia. Mieszkamy tu od lat i chętnie podzielimy się swoimi wrażeniami!
Od ruin starożytnych imperiów, przez złote świątynie i pomniki oraz pędzące metropolie - każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego w Azji!
Pokażemy Ci nasze ulubione uliczne stragany i jadłodajnie, a Ty zanurzysz się w tysiącu smaków i odkryjesz kulinarne bogactwo regionu!
1 dzień
Wycieczka organizowana prywatnie dla minimum 2 osób
Każdą wycieczkę wyceniamy indywidualnie - wyjazdy różnią się ilością osób, wybranymi hotelami oraz atrakcjami. Napisz do nas!
Hoi An – to malownicze, zabytkowe miasto portowe w samym sercu Wietnamu (prowincja Quảng Nam). Jego XVI-wieczna zabudowa, łącząca wpływy wietnamskie, chińskie, japońskie i europejskie jest prawdziwą perełką architektoniczną. Jest to miejsce niezwykle urokliwe (a do zachowania i odrestaurowania jego dawnego piękna przyczynił się nasz rodak, konserwator zabytków – Kazimierz Kwiatkowski) i bardzo przyjazne turystom. Można zwiedzać Hoi An podążając śladem jego historii, można też dać się prowadzić zmysłowi smaku oraz powonienia i wylądować w tutejszej szkole gotowania.
Poznaj Hoi An od nieco innej, kulinarnej strony! Zrób zakupy na wietnamskim targu i ugotuj tradycyjny obiad.
Poznaj bliżej kuchnię środkowego Wietnamu! Naucz się gotować popularne w tym regionie potrawy z szefem kuchni.
Czekają na Ciebie kolorowe lampiony, rejs po Rzecze Hoi An i kuchnia środkowego Wietnamu!
O poranku nasz przewodnik zabierze Was do punktu zbiórki na spotkanie z szefem kuchni. Pierwsza lekcja odbędzie się na… wietnamskim targu, gdzie nauczymy się kupować podstawowe dla tutejszej kuchni składniki spożywcze – które oczywiście wykorzystamy później do sporządzenia potraw.
Ponieważ zakupy bywają męczące, przed kulminacyjnym punktem programu czeka nas mały relaks – rejs łódką przez rzekę Hoi An, aż do szkoły gotowania – naszego głównego celu wycieczki. Oczywiście „celu” w pojęciu czysto topograficznym, bo prawdziwym celem wyprawy jest nauczyć się gotować po wietnamsku i uradować podniebienia swoje i bliskich. Podróż łodzią potrwa około 25 minut. Jak to zwykle w Azji bywa, łódź ta nie jest tylko prozaicznym środkiem transportu – to atrakcja sama w sobie i doskonała okazja do obserwacji codziennego życia mieszkańców Hoi An w przyrzecznych dzielnicach.
Na szczęście kolejnej lekcji nie zaczniemy od kartkówki, tylko wręcz przeciwnie – od czegoś niezwykle miłego. Po przyjeździe do szkoły gotowania zwiedzimy tutejszy ogródek ziołowy i warzywny, a potem dowiemy się co nieco o najpopularniejszych potrawach wietnamskiej kuchni i kuchni regionu Hoi An (łączącej w sobie wpływy wietnamskie i chińskie).
Lekcja gotowania potrwa około dwóch godzin. Zanim przygotujemy jakiekolwiek danie, zostanie nam ono oczywiście ze szczegółami omówione i zaprezentowane przez szefa kuchni. W planie lekcji przewidziane jest też krótkie wprowadzenie do wietnamskiej sztuki rzeźbienia w owocach (tzw. food carving). Po ciężkiej i zapewne jakże owocnej pracy czeka nas wyśmienity posiłek przy wspólnym stole. Wyśmienity, bo złożony dokładnie z tych potraw, które przed chwilą przygotowaliśmy własnymi rękami. Z pełnymi brzuchami i połechtanymi podniebieniami wrócimy do Twojego hotelu, gdzie nasza przygoda zakończy się.
Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.