5. Zalej kawę tzw. „pierwszą wodą” – chodzi o odrobinę gorącej wody, która spowoduje, że ściśnięta w filtrze kawa lekko napęcznieje. Woda powinna wsiąknąć w kawę i przestać być widoczną na prasce, możliwe też, że na tym etapie jeszcze nic nie skapnie Ci do szklanki.
6. Po chwili (gdy pierwsza woda wsiąknie całkowicie) zalej filtr ponownie, tym razem większą ilością wody, po sam jego brzeg, przykryj pokrywką i cierpliwie czekaj, kontemplując widok ciemnych kropel spadających z wolna na gęste białe mleko lub po prostu na dno szklanki, jeśli wybrałeś wersję bez mleka. Na tym etapie szczególnie można docenić transparentność naczynia – widać jak kawa zachęcająco kapie i kiedy kapać przestaje.
7. Mając już szklankę bardzo aromatycznej, wietnamskiej kawy moższ ją po prostu wymieszać ze znajdującym się na dnie mlekiem, jeśli wolisz kawę bez mleka – warto dodać do niej kilka kostek lodu (który rozcieńczy bardzo mocny napar). Można też, wzorem bohatera naszego materiału filmowego, nie ograniczać się i dodać do kawy zarówno lód i mleko.
8. Kawa powinna wyjść bardzo mocna i w wersji z mlekiem – bardzo gęsta i słodka.
Smacznego!