tr?id=454621601398775&ev=PageView&noscript=1 Wiza Laos – jak zdobyć wizę do Laosu? Rodzaje wiz, visa on arrival

Jeśli marzy nam się podróż do Laosu, w pierwszej kolejności musimy pomyśleć o wizie. Na szczęście praktyka pokazuje, że nie ma problemu z jej zdobyciem, choć zawsze przyda się garść informacji praktycznych oraz nawyk śledzenia najnowszych doniesień w wizowej dziedzinie.

Zacznijmy od początku:

W Laosie, oficjalnie zwanym Laotańską Republiką Ludowo-Demokratyczną, obejmuje nas – obywateli Polski – obowiązek wizowy.

Informacja dla ciekawskich: obowiązek wizowy nie dotyczy jedynie obywateli Rosji, Japonii, Korei, Szwajcarii, Luksemburga oraz państw członkowskich ASEAN.

Jak zdobyć wizę do Laosu?

Wizę można otrzymać w ambasadzie Laosu lub na niektórych przejściach granicznych.

the third Thai Lao Friendship Bridge

Visa on arrival

Ponieważ zdecydowana większość osób przybywających do Laosu będzie zainteresowana wizą otrzymywaną od ręki na przejściu granicznym, nasz przegląd zaczniemy właśnie od niej – jest to tak zwana wiza on arrival, w skrócie VOA.

To zdecydowanie najpopularniejszy typ wizy do Laosu. Jeśli pragniemy odwiedzić Laos w celach turystyczno-rekreacyjnych i nie potrzebujemy na to więcej niż 30 dni – takie rozwiązanie będzie dla nas idealne. Oczywiście, w razie potrzeby, możemy nasz pobyt przedłużyć, który to temat rozwiniemy jeszcze poniżej.

Gdzie dostanę wizę on arrival do Laosu?

Wszystko zależy właściwie od tego, jaką drogą dostaniemy się do granic państwa:

Samolotem do Laosu:

  • Lotniska międzynarodowe: Vientiane Wattay, Luang Prabang, Pakse i Savannakhet.

Do Laosu pociągiem:

  • Stacja kolejowa Thanaleng Railway Station (Dongphosy village).

Mostem przyjaźni:

  • Mosty przyjaźni tajsko-laotańskiej łączące: Wientian i prowincję Nong Khai (Thai–Lao Friendship Bridge); Savannakhet i prowincję Mukdahan (Second Thai–Lao Friendship Bridge); Thakhek i prowincję Nakhon Phanom (Third Thai–Lao Friendship Bridge).

Tradycyjną drogą lądową:

Do Laosu z Chin:

  • Przejście graniczne Mohan - Boten, łączące chińską prowincję Yunnan z laotańską Luang Namtha.

Do Laosu z Tajlandii:

  • Chiangkhong - Houixay, łączące tajską prowincję Chiang Rai z laotańską Bokeo.
  • Nakaxeng - Kaenthao, łączące tajskie Loei z prowincją Sayabouly w Laosie.
  • Houi Koln - Nam Ngeun, łączace tajską prowincję Nan z Sayabouly w Laosie.
  • Chongmek - Vangtao, wiodące z tajskiej prowincji Ubon Ratchathani do laotańskiej Champasak.

Do Laosu z Wietnamu:

  • Nameo - Banleui, łączące północnowietnamskie miasto Thanh Hoa to z laotańską prowincją Huaphanh
  • Namkan - Namkan, łączące wietnamską prowincję Nge An z laotańską Xieng Khouang.
  • Keoneua - Nampao, łączące wietnamską prowincję Hatinh z laotańską Bolikhamxai.
  • Laobao - Dansavanh, łączące prowincję Quang Tri w Wietnamie z prowincją Savannakhet w Laosie.
  • Tay Trang - Sobboun, z wietnamskiej prowincji Lai Châu do laotańskiej Pongsaly.
  • Bo Y – Phukeua, łączące południowowietnamską prowincję Kon Tum z Attapu w południowo-wschodnim Laosie.

Do Laosu z Kambodży:

  • Dong Calor - Veun Kham, nazywane czasem Stung Treng - Dong Kralor, ale jest to jedno i to samo przejście graniczne.

laos visa on arrival pakse airport

Co trzeba zrobić, żeby otrzymać wizę on arrival?

Wiza dostępna jest dla każdego (żadne ograniczenia nie dotyczą mieszkańców naszego kraju), wystarczy posiadać ważny paszport (jeszcze przez co najmniej 6 miesięcy), a w nim pustą stronę na stempel, wypełnić dostępny na miejscu wniosek wizowy (w samolocie wnioski rozdawane są przed lądowaniem), załączyć dwie fotografie paszportowe i uiścić opłatę wizową w wysokości 30 USD.

Warto mieć na uwadze, że niektóre przejścia graniczne są zamykane na noc i po godzinie 22:00 możemy mieć problem z uzyskaniem VOA, szczególnie na przejściach lądowych.

Dość istotne pytanie tuż po tym, czy do Laosu potrzebujemy wizy brzmi:

Czy mamy w Polsce ambasadę Laosu?

Odpowiadamy: nie, choć taka placówka dyplomatyczna mieściła się w naszym kraju do 2010 r.

W tej chwili wszelkie nurtujące nas kwestie związane z podróżą i pobytem w Laosie na drodze oficjalnej możemy załatwić w Berlinie – tam bowiem znajduje się najbliższa ambasada Laosu akredytowana w Polsce.

W ambasadzie Laosu w Berlinie możemy uzyskać następujące typy wiz:

  • Wizę turystyczną – możliwość 30-dniowego pobytu, koszt 40 EUR, wiza ta nie może zostać przedłużona na miejscu. Jest to wiza jednokrotna, czyli pozwala nam na przekroczenie granicy z Laosem tylko raz.
  • Wizę pobytową (gościnną) – wydawana dla inżynierów, muzyków, badaczy, studentów (z tym że chodzi to krótki okres nauki), mnichów, sportowców itp., czyli dla wszystkich przybywających na krótko do Laosu w celach innych niż typowo turystyczne lub w celu odwiedzenia rodziny – możliwość 30-dniowego pobytu, koszt 40 EUR, wizę tę jednokrotnie można przedłużyć na miejscu. W celu uzyskania wizy tego typu konieczne jest przedłożenie zaproszenia z Laosu potwierdzonego przez tamtejsze Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Jest to wiza jednokrotna.
  • Wizę biznesową – możliwość 30-dniowego pobytu, koszt 40 EUR, wizę tę można przedłużać na miejscu. W celu uzyskania tej wizy, poza podstawowymi dokumentami należy przedłożyć: zaproszenie od partnera biznesowego, list polecający itp.
  • Wizę dyplomatyczną – dla urzędników, ekspertów i dyplomatów.

Dokumenty niezbędne do uzyskania wizy w ambasadzie Laosu:

  • Wypełniony czytelnie wniosek wizowy.
  • Paszport z wolną stroną, ważny jeszcze przez co najmniej 6 miesięcy.
  • Zdjęcie paszportowe 3 x 4 cm.

Ważna informacja: wszelkie dokumenty potrzebne do uzyskania wizy przedkładamy nie wcześniej niż 50 dni przed planowanym wyjazdem.

W Polsce funkcjonują firmy pośredniczące w uzyskaniu wizy do Laosu właśnie z berlińskiej ambasady, czas oczekiwania na taką wizę to ok. 40-10 dni, w zależności od wybranej opcji.

Ambasada Laosu w Berlinie – adres

Botschaft der Demokratischen
Volksrepublik Laos in Berlin
Bismarckallee 2A
Tel:    +49 (030) 890 606 47
e-mail:    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Strona internetowa

Wiza tranzytowa do Laosu

Jeśli interesuje kogoś temat wizy tranzytowej do Laosu, to spieszymy z informacją, że jest to dokument potrzebny osobom przejeżdżającym przez Laos do kraju trzeciego. Zezwala ona na maksymalnie 5 dni pobytu w kraju i tylko na terenie jego stolicy – Wientian. Takiej wizy nie można przedłużyć, a do jej uzyskania konieczne jest okazanie odpowiednich dokumentów podróży.

Wszyscy, którym laotańskie wakacje spodobały się aż nadto, z pewnością zadają sobie pytanie:

Jak przedłużyć swój pobyt w Laosie?

Istnieją właściwie dwa sposoby na to, by pobyć w Laosie nieco dłużej niż wyznaczone przez wizę 30 dni:

  • Oficjalne przedłużenie wizy w urzędzie imigracyjnym w Wientian: potrzebny będzie paszport, fotografia i opłaty – 2 USD za każdy dodatkowy dzień pobytu i nieco ponad 3 USD za usługę. VOA możemy przedłużyć tylko raz.
  • Zastosowanie tzw. „visa run”, czyli opuszczenie kraju tylko na chwilę w celu otrzymania kolejnej wizy on arrival opiewającej na 30 dni. Oczywiście po raz kolejny będziemy musieli uiścić opłatę w wysokości 30 USD.

To, którą opcję wybierzemy zależy głównie od tego, jak długo pragniemy jeszcze pozostać w Laosie. Jeśli będzie to tylko kilka dni, z pewnością bardziej opłaci nam się odwiedzić urząd imigracyjny w Wientian, jeśli dłużej – warto pokusić się o visa run.

Urząd imigracyjny w Wientian znajdziemy pod tym adresem:

The Department of Immigration of Lao PDR
Lane Xang Avenue
Chanthabouly District
Hatsady Village
Czynne od poniedziałku do piątku, od 8:00 do 16:00 z przerwą na lunch (12:00-13:00).
Tel : ( 021 ) 219 607
Strona internetowa

Przydatne informacje:

  • Podróżując po Azji południowo-wschodniej zawsze warto mieć przy sobie kilka zapasowych zdjęć paszportowych.
  • Planując nabyć wizę on-arrival skupmy się na oficjalnym punkcie-okienku oferującym ten dokument i nie traćmy czasu na rozważanie „korzystniejszych” ofert proponowanych przez przypadkowo spotkane osoby.
  • Mając w planach wypełniane różnych wniosków wizowych na miejscu i na szybko, warto zawczasu przygotować sobie adres, pod którym planujemy się zatrzymać w danym kraju – w wielu dokumentach znajduje się okienko, w którym taką informację trzeba wpisać.
  • Oficjalne przedłużenie wizy w urzędzie imigracyjnym w Wientian (2 USD za dzień) opłaca nam się bardziej niż dłuższy pobyt w kraju bezprawnie, grzywna będzie nas bowiem kosztowała 10 USD za dzień.
  • Przy przekraczaniu granicy z Laosem ogólna zasada jest taka, że im mniejsze przejście graniczne, tym częściej możemy się spotkać z próbami oszustwa czy wyłudzenia dodatkowych opłat za wizę. Szczególnie złe opinie krążą pod tym względem na temat przejścia granicznego z Kambodżą.