do 14 dni
Wycieczka organizowana prywatnie dla minimum 2 osób
Każdą wycieczkę wyceniamy indywidualnie - wyjazdy różnią się ilością osób, wybranymi hotelami oraz atrakcjami. Napisz do nas!
Wycieczki to nie tylko zwiedzanie pięknych miejsc, ale również nawiązywanie przyjaźni, poznawanie nowych kultur oraz… smakowanie. Tego z pewnością nie zabraknie Ci podczas 14-dniowej wycieczki „Food trip” po Wietnamie.
Wietnam to cuda natury w parkach narodowych, życzliwi, przyjaźni ludzie, mnogość zabytków do zwiedzania, lecz poza tym – a dla niektórych: przede wszystkim – kuchnia! Właśnie z myślą o Tobie – amatorze orientalnej kuchni przygotowaliśmy nasz autorski Food Trip. W czasie jego trwania przejedziemy kraj z południa na północ (lub z północy na południe), kolekcjonując doznania smakowe z tej ponad 2000-kilometrowej trasy.
Spróbujemy ponad pół setki różnorodnych potraw z każdej części Wietnamu. Ponadto nauczymy się przyrządzać kilka dań, wybierać najświeższe i najwyższej jakości składniki oraz dowiemy się wielu ciekawostek na temat teorii łączenia smaków, temperatur oraz wartości. No i oczywiście, odpoczniemy na plaży, zobaczymy górskie tarasy ryżowe oraz całe morze palm kokosowych.
Zawsze podkreślany, że szyjemy wycieczki na miarę, jeśli więc wolisz podróżować w przeciwnym kierunku: z północy na południe Wietnamu, możemy zmienić kolejność odwiedzanych miejsc – zacząć wycieczkę w Hanoi i skończyć w Sajgonie – gwarantujemy, że będzie tak samo pysznie!
Najlepszego jedzenia w Wietnamie spróbujesz w miejscach, do których nie odważyłbyś się wejść sam! Możesz zaufać naszemu doświadczeniu i rozsmakować się w regionalnych przysmakach, a niektóre potrawy nauczysz się nawet gotować!
- Adi Hai Phong Zagrodzki, Tourism Director Wczasywazji.pl
Naszą wyprawę po nowe doznania smakowe zaczniemy w Sajgonie – zwanym inaczej Miastem Ho Chi Minh’a. Będzie on naszą bazą wypadową przez pierwsze trzy dni, w czasie których nauczymy się przyrządzać pierwsze 4 dania oraz zobaczymy, „czym południe stoi” – spróbujemy dań z owoców morza oraz zagłębimy się w wąskie alejki nocnego Sajgonu w poszukiwaniu autentycznych smaków „miasta, które nigdy nie śpi”.
Odwiedzimy też Deltę Mekongu, a konkretnie Wietnamską Stolicę Kokosów, gdzie spróbujemy lokalnych dań oraz tropikalnych owoców, a – dla odważnych – przygotujemy też kilka „niespodzianek” ;)
Kolejne 3,5 dnia spędzimy na eksploracji centralnego Wietnamu:
Hoi An, słynącego z zabytkowej starówki oraz dań przyrządzanych ściśle według wieloletnich tradycji, tutaj też spróbujemy swoich sił w przyrządzaniu kilku potraw pod okiem szefa kuchni.
Da Nang – z całą jego nowoczesnością, znanego z dań, przyrządzanych z najświeższych owoców morza, nawet tak niecodziennych jak sałatka z meduzy.
Hue – dawnej, cesarskiej stolicy Wietnamu, której kuchnia – zawierająca wiele dań, dawniej zarezerwowanych jedynie dla dworu cesarskiego – jest najpikantniejsza w kraju. Piwo Huda, pite w pobliżu Cytadeli Cesarskiej smakuje wyjątkowo dobrze ;)
Ostatnią częścią Wietnamu, którą zwiedzisz przed plażowaniem jest Północ – Ha Noi, Sapa, Lao Cai.
W stolicy Wietnamu spróbujesz całej masy różnorodnych przysmaków, przygotowanych w tradycyjny sposób. Każda rodzina, serwująca daną potrawę, ma swój własny, pilnie strzeżony sekret jej przyprawiania i przygotowywania. Oprócz oczywistych dań, takich jak Pho czy Bun Cha, poznasz całą gamę smaków, niedostępnych w Europie.
Udasz się także z wizytą w rejony górskie, zamieszkane przez mniejszości etniczne, których kuchnia słynie z lokalnych składników i materiałów, niedostępnych w innych regionach Wietnamu i świata.
Raz jeszcze, dla uczestników o mocnych nerwach i żołądkach będzie tu okazja do degustacji jednego z lokalnych specjałów ludu H’Mongów, jednakże szczegółów dowiecie się na miejscu.
Naszą wyprawę zakończymy przelotem na południe kraju i przejazdem do resortu nad brzegiem morza – Mui Ne. Tutaj spędzimy prawie 3 dni, w czasie których udamy się na lokalny targ z owocami morza i nauczymy, jak rozpoznawać najświeższe produkty; napełnimy swoje żołądki najsmaczniejszymi potrawami z owoców morza oraz zakończymy naszą ekspedycję imprezą pożegnalną na plaży, w czasie której serwowane będą dania z grilla oraz napoje wyskokowe.
Następnego dnia, około południa, wyruszymy w drogę powrotną do Sajgonu, gdzie po pożegnaniu na lotnisku zakończy się nasza wycieczka.
CENA WYCIECZKI BĘDZIE ZAWIERAĆ
CENA WYCIECZKI NIE BĘDZIE ZAWIERAĆ
Plany wycieczek, które widzisz na tej stronie możesz z naszą pomocą modyfikować, dopasowując je do Twoich oczekiwań, grupy, z którą podróżujesz lub budżetu. Traktuj je jako gotowy przepis na udaną podróż lub inspirację do planowania dłuższego zwiedzania! Nie zapomnij, że z nami czekają Cię niezapomniane wrażenia!
Klimat Azji tworzą ludzie, atmosfera i inny od europejskiego styl życia. Mieszkamy tu od lat i chętnie podzielimy się swoimi wrażeniami!
Od ruin starożytnych imperiów, przez złote świątynie i pomniki oraz pędzące metropolie - każdy znajdzie dla siebie coś ciekawego w Azji!
Pokażemy Ci nasze ulubione uliczne stragany i jadłodajnie, a Ty zanurzysz się w tysiącu smaków i odkryjesz kulinarne bogactwo regionu!
do 14 dni
Wycieczka organizowana prywatnie dla minimum 2 osób
Każdą wycieczkę wyceniamy indywidualnie - wyjazdy różnią się ilością osób, wybranymi hotelami oraz atrakcjami. Napisz do nas!
Wietnam to cuda natury w parkach narodowych, życzliwi, przyjaźni ludzie, mnogość zabytków do zwiedzania, lecz poza tym – a dla niektórych: przede wszystkim – kuchnia! Właśnie z myślą o Tobie – amatorze orientalnej kuchni przygotowaliśmy nasz autorski Food Trip. W czasie jego trwania przejedziemy kraj z południa na północ (lub z północy na południe), kolekcjonując doznania smakowe z tej ponad 2000-kilometrowej trasy.
Spróbujemy ponad pół setki różnorodnych potraw z każdej części Wietnamu. Ponadto nauczymy się przyrządzać kilka dań, wybierać najświeższe i najwyższej jakości składniki oraz dowiemy się wielu ciekawostek na temat teorii łączenia smaków, temperatur oraz wartości. No i oczywiście, odpoczniemy na plaży, zobaczymy górskie tarasy ryżowe oraz całe morze palm kokosowych.
Zawsze podkreślany, że szyjemy wycieczki na miarę, jeśli więc wolisz podróżować w przeciwnym kierunku: z północy na południe Wietnamu, możemy zmienić kolejność odwiedzanych miejsc – zacząć wycieczkę w Hanoi i skończyć w Sajgonie – gwarantujemy, że będzie tak samo pysznie!
Poznaj kulturę kulinarną Wietnamu, bo jedzenie to coś więcej niż tylko świeże składniki i odrobina umiejętności.
Rozsmakuj się w kuchniach regionalnych od północy po południe Wietnamu i naucz się dostrzegać różnice między nimi.
Zwiedzisz aż 8 najważniejszych regionów kraju i poznasz wyjątkowy klimat każdego z nich!
Naszą wyprawę po nowe doznania smakowe zaczniemy w Sajgonie – zwanym inaczej Miastem Ho Chi Minh’a. Będzie on naszą bazą wypadową przez pierwsze trzy dni, w czasie których nauczymy się przyrządzać pierwsze 4 dania oraz zobaczymy, „czym południe stoi” – spróbujemy dań z owoców morza oraz zagłębimy się w wąskie alejki nocnego Sajgonu w poszukiwaniu autentycznych smaków „miasta, które nigdy nie śpi”.
Odwiedzimy też Deltę Mekongu, a konkretnie Wietnamską Stolicę Kokosów, gdzie spróbujemy lokalnych dań oraz tropikalnych owoców, a – dla odważnych – przygotujemy też kilka „niespodzianek” ;)
Kolejne 3,5 dnia spędzimy na eksploracji centralnego Wietnamu:
Hoi An, słynącego z zabytkowej starówki oraz dań przyrządzanych ściśle według wieloletnich tradycji, tutaj też spróbujemy swoich sił w przyrządzaniu kilku potraw pod okiem szefa kuchni.
Da Nang – z całą jego nowoczesnością, znanego z dań, przyrządzanych z najświeższych owoców morza, nawet tak niecodziennych jak sałatka z meduzy.
Hue – dawnej, cesarskiej stolicy Wietnamu, której kuchnia – zawierająca wiele dań, dawniej zarezerwowanych jedynie dla dworu cesarskiego – jest najpikantniejsza w kraju. Piwo Huda, pite w pobliżu Cytadeli Cesarskiej smakuje wyjątkowo dobrze ;)
Ostatnią częścią Wietnamu, którą zwiedzisz przed plażowaniem jest Północ – Ha Noi, Sapa, Lao Cai.
W stolicy Wietnamu spróbujesz całej masy różnorodnych przysmaków, przygotowanych w tradycyjny sposób. Każda rodzina, serwująca daną potrawę, ma swój własny, pilnie strzeżony sekret jej przyprawiania i przygotowywania. Oprócz oczywistych dań, takich jak Pho czy Bun Cha, poznasz całą gamę smaków, niedostępnych w Europie.
Udasz się także z wizytą w rejony górskie, zamieszkane przez mniejszości etniczne, których kuchnia słynie z lokalnych składników i materiałów, niedostępnych w innych regionach Wietnamu i świata.
Raz jeszcze, dla uczestników o mocnych nerwach i żołądkach będzie tu okazja do degustacji jednego z lokalnych specjałów ludu H’Mongów, jednakże szczegółów dowiecie się na miejscu.
Naszą wyprawę zakończymy przelotem na południe kraju i przejazdem do resortu nad brzegiem morza – Mui Ne. Tutaj spędzimy prawie 3 dni, w czasie których udamy się na lokalny targ z owocami morza i nauczymy, jak rozpoznawać najświeższe produkty; napełnimy swoje żołądki najsmaczniejszymi potrawami z owoców morza oraz zakończymy naszą ekspedycję imprezą pożegnalną na plaży, w czasie której serwowane będą dania z grilla oraz napoje wyskokowe.
Następnego dnia, około południa, wyruszymy w drogę powrotną do Sajgonu, gdzie po pożegnaniu na lotnisku zakończy się nasza wycieczka.
Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.