tr?id=454621601398775&ev=PageView&noscript=1 Wiza Tajlandia. Przepisy wjazdowe w Tajlandii.

Jeśli zamierzamy spędzić w Tajlandii urlop, będziemy potrzebowali wizy, choć istnieje odstępstwo od tego obowiązku. Od sierpnia 2011 Tajlandia zniosła obowiązek wizowy dla obywateli Polski, których pobyt w tym kraju nie będzie dłuższy niż miesiąc.

Plaża Phra Nang, Tajlandia

Bez wizy na 30 dni

Jeśli wybieramy się z Polski drogą lotniczą do Tajlandii na nie dłużej niż miesiąc wówczas wiza nie jest wymagana. Od 1 stycznia 2017 roku obowiązek wizowy dla Polaków został również zniesiony w przypadku przekraczania granicy drogą lądową z krajów sąsiednich, jeśli pobyt wynosi nie więcej niż 30 dni. Dotychczas pobyt mógł wynosić jedynie 15 dni. Ważną informacja w przypadku przekraczania granicy drogą lądową bez wizy jest fakt, że można to zrobic tylko dwa razy w danym roku kalendarzowym.

Wymagane dokumenty

Osoby, których ze względu na długość pobytu nie obowiązuje wiza, na granicy muszą okazać jedynie ważny paszport (na min. sześć miesięcy wprzód), ważny bilet lotniczy powrotny oraz dowód posiadania odpowiednich środków finansowych na pobyt (10.000 Baht/osoba, 20.000 Baht/rodzina).

Jeśli jednak obowiązuje nas któryś z typów wizy, wówczas aby ją otrzymać będziemy potrzebować odpowiednich dokumentów: wniosku wizowego, fotografii paszportowej oraz oczywiście ważnego paszportu ( na okres półroczny co najmniej).

Gdzie należy ubiegać się o wizę?

Wszelkie formalności związane z wydaniem wizy należy załatwiać w Ambasadzie lub Konsulacie Generalnym Królestwa Tajlandii. Wniosek o wizę należy składać osobiście (nie ma możliwości przesłania aplikacji wizowej pocztą) z conajmniej 2-tygodniowym wyprzedzeniem.

Rodzaje wiz

Wiza turystyczna

Czyli ta, o którą powinni ubiegać się wszyscy podróżujący do Tajlandii w celach turystycznych i prywatnych. Wiza turystyczna może być jednokrotna (ważna 3 miesiące od daty wydania) lub wielokrotna (ważna 6 miesięcy od daty wydania), obie pozwalają na pobyt na terytorium Tajlandii do 60 dni.

Do uzyskania wizy turystycznej potrzebne są następujące dokumenty: wniosek wizowy, paszport ważny minimum 6 miesięcy, fotografia paszportowa, kopia biletu lotniczego lub dowód rezerwacji biletów w obie strony, dowód rezerwacji zakwaterowania. W przypadku ubiegania się o wizę wielokrotnego wjazdu dodatkowo wymagane są jeszcze: dowód posiadania środków finansowych w wysokości min. 20 000 zł (wyciąg z konta z ostatnich 3 miesięcy lub dokument z banku w języku angielskim) oraz zaświadczenie o zatrudnieniu (w języku angielskim).

Aby taką wizę przedłużyć należy zgłosić się do Urzędu Imigracyjnego Tajlandii, a decyzja o jej przedłużeniu będzie zależeć od uznania urzędnika.

Stemple Wietnamu i Tajlandii w paszporcie

Wiza non-immigrant

Wizę typu non-immigrant otrzymują osoby, które udają się do Tajlandii:
1. w celach służbowych (kategoria "F"),
2. w celach prowadzenia działalności gospodarczej lub podjęcia pracy (kategoria "B"),
3. w celach inwestycyjnych (za zgodą właściwych Ministerstw i Departamentów Tajlandii),
4. w celach naukowych (podjęcie nauki, udział w projektach, seminariach, konferencjach, kursach i szkoleniach) (kategoria "ED"),
5. by podjąć pracę jako producent filmowy, dziennikarz lub reporter (kategoria "M"),
6. by prowadzić badania naukowe, lub szkolenia bądź wykłady w instytucie naukowym (kategoria "RS"),
7. by podjąć pracę wymagającą wysokiej specjalizacji, lub jako ekspert lub specjalista (kategoria "EX"),
8. w innych celach (kategoria "O"), w tym: połączenia z rodziną, wykonywania obowiązków dla przedsiębiorstw państwowych lub organizacji pomocy społecznej, opieki nad osobą starszą po emeryturze, poddania się leczeniu, objęcia funkcji trenera sportowego powołania na świadka lub uczestnika procesu sądowego.

Wiza non-imigrant jednokrotnego lub wielokrotnego wjazdu pozwala na pobyt na terytorium Tajlandii do 90 dni i jest ważna przez 3 miesiące. Do wymaganych dokumentów (ważny paszport, zdjęcie paszportowe i wniosek o wydanie wizy) należy dołączyć odpowiednie pisma uwierzytelniające i dokumenty wymagane ze względu na cel pobytu. Przykładowo osoby, które podróżują służbowo muszą pokazać dokument z Zarządu firmy z podpisami zarządu i stemplem. Te dokumenty, które napisano w obcym dla Tajów języku musza być przetłumaczone na tajski i poświadczone przez notariusza lub sekcję konsularną w danym kraju.

Wiza tranzytowa

W Tajlandii obowiązują także wizy tranzytowe, wydawane osobom chcącym przekroczyć granicę Tajlandii, aby udać się do innego kraju docelowego lub w celu ponownego wjazdu do kraju. W tym wypadku można się ubiegać o maksymalnie dwa wjazdy. Wymagane dokumenty są dokładnie takie same, jak przy wizach turystycznych, ponadto należy posiadać dokument potwierdzający kontynuację podróży z Tajlandii (np. opłacony bilet lotniczy) i wizę kraju docelowego. Wiza tranzytowa ważna jest przez 3 miesiące od daty wystawienia. Pobyt w Tajlandii na podstawie wizy tranzytowej nie może być dłuższy niż 30 dni.

Ceny wiz

Wiza turystyczna: 120 PLN jednokrotna; 600 PLN wielokrotna

Wiza non-imigrant: 250 PLN  jednokrotna; 600 PLN wielokrotna

Wiza tranzytowa: 100 PLN 1 wjazd

Przydatne adresy:

Ambasada Tajlandii w Polsce

Ambasada Królestwa Tajlandii w Warszawie
Ul.Willowa 7
00-790 Warszawa
Tel. (48-22) 849-26-55,849-64-14,   849-14-06
Fax. (48-22) 849-26-30
E-mail : Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Strona Internetowa :  www.thaiembassy.org/warsaw

Ambasada Polski w Tajlandii

Ambasada RP w Bangkoku
Unit 605-607, 6th Floor, Athenee Tower, Wireless Road, Lumpini, Pathumwan,
Bangkok 10330, Tajlandia
Tel. +6620797300
Fax. +6620797303