Ok!Azja do Rozmowy - Kuchnie Azji od kuchni
Zapraszamy na kolejny, szósty już odcinek cyklu Ok!Azja do Rozmowy. Dzisiaj Łukasz Kozłowski z Adrianem Zagrodzkim opowiedzą o czymś, co kochamy, czyli o… jedzeniu. Dowiemy się nieco więcej o najpopularniejszych i najsmaczniejszych daniach Azji Południowo-Wschodniej, ciekawostkach z nimi związanych oraz kulinarnych przygodach naszych rozmówców.

Kuchnia bez wątpienia jest jednym z symboli Azji. Mówi się nawet, że tu życie toczy się wokół jedzenia!
Adrian z Łukaszem kochają podróże, ale i… jedzenie. Chętnie próbują nowych smaków, a podczas wycieczek zabierają gości w miejsca, gdzie zjedzą autentyczne potrawy kuchni azjatyckiej.
How are you? - czy już jadłeś ryż?
Ryż jest jednym z podstawowych posiłków w Azji Południowo-Wschodniej. Każdy z nas zna jego smak, często zamiast ziemniaków podajemy go do obiadu, ale tu, w Wietnamie, Kambodży czy Tajlandii odgrywa bardzo ważną rolę i smakuje zupełnie inaczej. Inaczej się też go przygotowuje oraz spożywa. Więcej o różnicach kulturowych w spożywaniu ryżu, kupowaniu go i przyrządzaniu, dowiecie się z podcastu.
Nie samym ryżem żyją jednak Azjaci! W podcaście Łukasz z Adrianem poruszają także szereg innych, intrygujących i aromatycznych tematów:

- Jaki wpływ ma jedzenie na… relacje?
- Jak się gotuje/je kurczaka?
- Co się je na Filipinach?
- Jakie sosy jedzą Azjaci?
- Jak Azjaci celebrują jedzenie?
- Jak wyglądają i smakują zupy w Azji?
- Co można zrobić z wodą po ryżu?
- Jakie są różnice między polską a azjatycką kuchnią?
- Jak wyglądają i smakują desery w Wietnamie?
- Czy w Azji popularne są fast food?
Jeśli wciąż Wam mało kuchni azjatyckiej, przypominamy o programie „Szokujące potrawy”, emitowanym na kanale TVN oraz filmy o durianie czy wietnamskiej kawie dostępne na naszym kanale na YouTube Ok!Azja.
Zapraszamy do obejrzenia i odsłuchania rozmowy na naszym kanale na YouTube oraz popularnych aplikachach podcastowych: Spotify oraz Apple Podcast.