Skip to main content

Jak zrobić świeże sajgonki? - Ok!Azja 

Nakręciliśmy odcinek o Pho, przyszła więc pora na opowiedzenie o innym, popularnym wietnamskim daniu - spring rollsach, summer rollsach albo po prostu sajgonkach. Gỏi cuốn, bo tak brzmi ich wietnamska nazwa, można zjeść niemal w każdym barze czy restauracji, ale można też przygotować je samodzielnie w domu. Trinh (mieliście okazję zobaczyć ją w odcinku o bún đậu mắm tôm, czyli paście krewetkowej z tofu.) wraz z Adrianem Zagrodzkim postanowili, że pokażą, że to wcale nie jest takie trudne!

Świeże sajgonki - specjalność kuchni Wietnamu

Może opowiemy kilka słów o tak popularnych w Wietnamie  sajgonkach, czyli naleśnikach z papieru ryżowego z przeysznym nadzieniem. 

Wyróżnia się wersje: na ciepło - smażone na głębokim tłuszczu (nem) oraz na zimno. Wersja niesmażona, na zimno różni się farszem. W tym odcinku Trinh pokazuje jak szybko przygotować świeże sajgonki, ale obiecujemy, że postaramy się też nakręcić krótki film, na którym przyrządzamy smażone sajgonki.

A co do sajgonek? Obowiązkowo sos nước chấm, który również jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczą: sos rybny, cukier, woda, sok z limonki, chilli oraz czosnek. Trinh pochodzi ze środkowego Wietnamu, dlatego jej sos ma nieco inne składniki. Jakie? Zobaczcie sami.

 

Przepis na sajgonki

Nie byłoby sajgonek bez produktów! Dlatego Trinh najpierw zabiera nas na zakupy po najważniejsze produkty, m.in. papier ryżowy, mięso, krewetki, świeże zioła. Wszystko oczywiście zakupione na bazarze. 

W dalszej części filmu możemy zobaczyć proces przygotowania spring rollsów. Najbardziej pracochłonną częścią jest ugotowanie mięsa oraz umycie warzyw. Samo zawijanie jest bardzo proste i szybkie! 

Wszystkie produkty niezbędne do zrobienia spring rollsów bez problemu zakupisz w Polsce. To co, gotujemy?

Kochacie kuchnię wietnamską? Na naszym kanale Ok!Azja na YouTube jest więcej ciekawych, kulinarnych filmów. Koniecznie zobacz odcinek "Jak jeść pho" oraz "Nalesniki ryżowe - banh cuo". 

Zapraszamy również do posłuchania naszych podcastów.

Miło nam również poinformować, że już w marcu, na kanale Canal+ będzie można zobaczyć Tomasza Jakubiaka, tym razem jak rozgryza Wietnam. Pomagać mu w tym będzie jak zawsze niezawodny Adrian Zagrodzki, ktory jak nikt inny zna kuchnię wietnamską (przekonać się o tym można było np. w programie "Szokujące potrawy").

Miłego oglądania oraz do zobaczenia w Azji!

Masz ochotę na więcej? Zobacz nasze wycieczki po Azij!