Singapur i hawker culture

Singapurska kuchnia, wraz z hawker culture, jest jednym z nieodłącznych elementów tożsamości kraju i źródłem ogromnej dumy mieszkańców. Kulinarny krajobraz Singapuru pięknie odzwierciedla wielokulturowość jego społeczeństwa, które płynnie łączy wpływy chińskie, malezyjskie, indyjskie i peranakańskie.

Poza tym, że jest wystawną ucztą dla zmysłów, kuchnia Singapuru symbolizuje nieustępliwego ducha narodu, przeobrażając skromną kuchnię uliczną (street food) we wrażenia warte gwiazdki Michelin. Każde danie kryje w sobie urzekającą historię, niezachwiane dążenie do perfekcji i pasję, co przyczyniło się do wyniesienia kulinarnej oferty Singapuru na światową scenę.

Kulinarny tygiel kulturowy

Kuchnię singapurską wyróżnia zdolność do harmonijnego łączenia różnorodnych tradycji kulinarnych w spójną całość. W tej mieszaninie wpływów chińskich, malezyjskich, indyjskich i peranakańskich każda z wymienionych społeczności odegrała znaczącą rolę w kształtowaniu intensywnych smaków, które definiują singapurską gastronomię:

Kuchnia chińska, obejmująca tradycje Hokkien, Kantońskie, Teochew i Hajnańskie, stanowi kamień węgielny dzięki swoim technikom, takim jak smażenie w ruchu, gotowanie na parze i wykorzystywanie aromatycznych sosów, tworząc ulubione potrawy, m.in. hajnański ryż z kurczakiem i Char Kway Teow.

Z drugiej strony kuchnia malezyjska dodaje ostrzejszego smaku do tej mieszanki, wprowadzając Satay i Rendang. Opierając się na aromatycznych ziołach, mleku kokosowym i zróżnicowanej gamie przypraw, kuchnia Malezji nadaje wyrazistości singapurskim potrawom.

Wpływy chińskie - hokkien mee
Indyjskie smaki w Singapurze - Biryani

PRZEŻYJ Z NAMI NIEZAPOMNIANY
DZIEŃ W SINGAPURZE

Kuchnia indyjska swoimi ikonicznymi daniami - Briyani, Roti Prata i Curry wprowadza w przepełniony pikantnymi przyprawami wymiar. Wykorzystanie pieców tandoor, bogatych sosów i mnóstwa przypraw wzbogaca singapurskie dania o inspirowane Indiami przyprawy.

Podczas gdy kuchnia peranakańska, będąca urzekającą fuzją wpływów chińskich i malezyjskich, wprowadza przysmaki takie jak Laksa i Ayam Buah Keluak. Ta wyjątkowa mieszanina smaków, wliczając pikantny bulion kokosowy i złożone pasty przyprawowe, zapewnia niepowtarzalne i czarujące doznania kulinarne. Więcej na temat peranakańskiej kultury i jedzenia znajdziesz w naszych artykułach.

Czym właściwie jest Hawker Culture?

Wyobraź sobie gwarne targowisko przepełnione aromatycznymi zapachami skwierczącego makaronu, gotującego się bulionu i grillowanych szaszłyków...

W Singapurze dużą popularnością cieszą się tzw. hawker centers (inne nazwy to: food center, food court lub po prostu hala targowa), czyli duże centra ze stoiskami z jedzeniem, gdzie ludzie mogą się spotkać i wspólnie spożywać posiłki. Wybór dań w tych miejscach jest bardzo zróżnicowany – znajdziesz tam budki z potrawami wszystkich kuchni świata. Wiele z tych stoisk jest prowadzonych od pokoleń.

Do najbardziej kultowych miejsc tego typu należą m. in.: Maxwell Food Centre, Lau Pa Sat czy Newton Food Centre.

Niematerialne dziedzictwo

W 2020 r. singapurska kultura hawker (polegająca na wspólnym spożywaniu posiłków na świeżym powietrzu, w lokalach ulicznych) została uznana przez UNESCO za Niematerialne Dziedzictwo Kulturowe, co umocniło jej znaczenie w tożsamości narodowej i zapewniło przetrwanie także wśród przyszłych pokoleń. To wyróżnienie jest wyrazem uznania dla niestrudzonych wysiłków straganiarzy, którzy przez pokolenia dzielili się swoimi kulinarnymi tradycjami. 

hawker culture - dania z lokali ulicznych, na świeżym powietrzu
Lau Pa Sat - hala targowa - hawker centre

Doskonałe w swej prostocie

Jedną z wielu zalet, które niesie ze sobą hawker culture jest to, że można wybierać wśród niesamowitych smaków, jednocześnie nie obciążając zbytnio swojego portfela.

Przygotowywane z sercem posiłki ze straganów mogą kosztować zaledwie kilka singapurskich dolarów, co czyni je dostępnymi dla każdego. Tu przystępna cena spotyka się z doskonałością. Niektóre stragany zdobyły nawet prestiżową gwiazdkę Michelin, dowodząc, że światowej klasy smaki można znaleźć nawet w najskromniejszych miejscach.

Zwiedź Singapur z Wczasywazji.pl

Czego spróbować w singapurskich hawker centres?

Aby wydobyć jak najwięcej z Twojej kulinarnej przygody w Singapurze, jeden z naszych przewodników przygotował starannie dobraną listę lokalnych, charakterystycznych dań, których koniecznie musisz spróbować. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem straganowych klasyków czy może wolisz nieoczywiste smaki, te rekomendacje z pewnością zapewnią Twoim kubkom smakowym najlepsze doznania:

Kurczak z ryżem po hajnańsku

Koniecznie pamiętaj o ryżu z kurczakiem Hainanese. Wyobraź sobie soczystego, delikatnego kurczaka w połączeniu z pachnącym ryżem z dodatkiem imbiru, chilli i sosu sojowego. To prawdziwa uczta smaków, które Cię oczarują.

Kurczak Hainan

Char Kway Teow

Następny w kolejce jest Char Kway Teow, łączący jedwabiście gładki makaron ryżowy, zharmonizowany z pulchnymi krewetkami, pikantną, chińską kiełbasą, chrupiącymi kiełkami fasoli i symfonią sosu sojowego. To prawdziwe kulinarne arcydzieło – magia w każdym kęsie!

Char Kway Teow

Nasi Lemak

Nasi Lemak kusi pachnącym ryżem o kokosowym zapachu, polanym pikantnym sosem sambal i ozdobionym aromatycznymi, chrupiącymi sardynkami i orzeszkami ziemnymi. Danie zwieńcza jajko gotowane na miękko i wybrany przez Ciebie, soczysty, smażony kurczak. Wszystko razem jest obietnicą kulinarnej rozkoszy, za sprawą niepowtarzalnej mieszanki smaków i tekstur.

Nasi Lemak

Satay

Kolejnym kulinarnym doświadczeniem, którego nie możesz ominąć jest Satay. Wyobraź sobie marynowane mięso na szaszłyku, polane gęstym sosem orzechowym, tworzące harmonijną fuzję słodkości i pikantności, która rozbudzi Twoje zmysły.

Satay

Biryani

Biryani to połączenie pachnącego ryżu z miękkim kurczakiem i aromatycznymi przyprawami, gwarantujące zmysłową rozkosz od pierwszego do ostatniego kęsa.

Biryani

Roti Prata

Roti Prata, czyli chrupiący indyjski placek z soczystym curry z soczewicy lub różnorodnymi, pysznymi dodatkami, również spowoduje, że znajdziesz się w kulinarnym niebie.

Roti Prata

Laksa

Laksa, pikantna zupa z makaronem i kremowym, kokosowym bulionem wzbogacona krewetkami, kurczakiem lub tofu – to kulinarne arcydzieło, które obiecuje aromatyczną przygodę w każdej łyżce.

Laksa

Ang Ku Kueh

Ang Ku Kueh to tradycyjny chiński i perankanański przysmak pod postacią kolorowego ciasta ryżowego, przepełnionego słodkim lub słonym nadzieniem, co czyni je idealnym zakończeniem Twojej kulinarnej podróży.

ang ku kueh

 

 Marzysz o spróbowaniu tych wszystkich niebiańskich smaków? 

 Wybierz się z nami do aromatycznego Singapuru

Tęcza azjatyckich przysmaków (Nonya Kueh)

Kulinarna Kraina Czarów

Czy udało nam się Ciebie przekonać, że jednym z powodów, dla których warto odwiedzić Singapur jest tutejsza kuchnia? Wybierając się do tego iskrzącego państwa-miasta razem z nami możesz mieć pewność, że opiekun Twojej wycieczki będzie osobą pełną wiedzy i pasji. Kuchnia azjatycka to tylko jeden z tematów, o którym możemy opowiadać godzinami!

Daj się porwać tej kulinarnej (i nie tylko) przygodzie!

Masz ochotę na więcej? Zobacz nasze wycieczki po Azij!