Wietnamska kuchnia jest znana na całym świecie i przez wielu uważana za jedną z najzdrowszych. Jeśli myślimy o Wietnamie i kuchni wietnamskiej, to w pierwszej kolejności przychodzą nam do głowy dwie potrawy: sajgonki i pho. Na szczęście znajdziemy tu jeszcze inne dania, w szczególności zupy, które może nie są tak znane jak pho, ale śmiało mogą z nią konkurować.
Na wstępie musimy zaznaczyć, że pokusiliśmy się o pewne uproszczenie i używamy tu słowa "zupa" w tradycyjnym, polskim rozumieniu. W rzeczywistości wiele wietnamskich potraw tego typu to dania serwowane w bulionie, których kluczowym elementem jest makaron i różne dodatki.
Jeśli chcecie się dowiedzieć, które wietnamskie zupy mogą być tak samo dobre lub nawet smaczniejsze od słynnej pho – zapraszamy do lektury:
Potrawę Hu Tieu Nam Vang można śmiało nazwać "pho Południa". Choć nie ma ona wietnamskich korzeni (a sino-khmerskie), na południu kraju, szczególnie w Sajgonie i Delcie Mekongu, jest znana od lat 60. ubiegłego wieku. Hu Tieu oznacza makaron ryżowy, a Nam Vang to w języku wietnamskim Phnom Penh, czyli stolica Kambodży .
Hu Tieu Nam Vang to danie z makaronem ryżowym, gotowane na bulionie wieprzowym i podawane z różnego rodzaju dodatkami. W Kambodży podobna potrawa, tylko w trochę uboższej wersji, nosi nazwę kuy teav i jest popularnym daniem na śniadanie. Kway teow to z kolei nazwa płaskiego makaronu ryżowego, wyrabianego z mąki z długoziarnistego ryżu oraz zupy podawanej właśnie z tym makaronem i wieprzowiną.
Wietnamczycy przejęli Hu Tieu od khmerskich uchodźców i uczynili z tej zupy „narodowe” danie z Południa, trochę je wzbogacając. Idealny wywar gotuje się na kościach wieprzowych z dodatkiem suszonych kalmarów, czasami też z małymi, suszonymi krewetkami, które dodają słodyczy, z cebulą oraz cukrem kamiennym.
Hu Tieu to rodzaj makaronu, który może być robiony z mąki ryżowej lub tapioki. Makaron z tapioki będzie bardziej gumowaty (z angielskiego „chewy”, co jest jak najbardziej pożądanym efektem) i ta wersja jest dużo smaczniejsza. W oryginalnej, wietnamskiej wersji powinniśmy trafić właśnie na makaron z tapioki, chociaż różnie to bywa.
W misce z tradycyjnym „Nam Vang” znajdziemy ugotowaną krewetkę, sparzone mielone mięso, mięso wieprzowe (opcjonalnie), przepiórcze jajko, wątrobę, suszoną cebulkę i szczypiorek. Na osobnym talerzyku dostaniemy zapas zieleniny, którą należy poszarpać i wrzucić do miski z zupą. Na talerzu znajdziemy sałatę, chiński seler, szczypiorek i kiełki.
Całość można jeszcze doprawić limonką, sosem chili sa te (chili zmieszane z olejem, trawą cytrynową i czosnkiem), sosem rybnym lub sojowym i czasem czosnkiem z octem.
Oprócz Hu Tieu Nam Vang w Wietnamie spotkamy się z kilkoma wersjami tej potrawy, które mogą różnić się sposobem gotowania czy dodatkami, jakie znajdziemy w zupie. I tak z popularniejszych odmian możecie trafić na:
Oprócz powyższych wersji, znajdziemy jeszcze Hu Tieu z kalmarami (hu tieu muc), z żeberkami (xuong), z wołowymi kulkami (bo vien). W Sajgonie podobno można zjeść około 20 wersji tej zupy!
Będąc na południu Wietnamu warto spróbować Hu Tieu w jednej z odmian i zobaczyć, że nie tylko pho Wietnam stoi.
Wietnamska zupa z kraba to potrawa, która jest serwowana w małej miseczce do ryżu, funkcjonuje więc bardziej jako "małe co nieco" niż pełnoprawne danie np. obiadowe. Zupa krabowa jest bardzo popularna na wietnamskich weselach i przyjęciach. Podaje się ją wówczas jako przystawkę (szczególnie na północy Wietnamu).
Zupę z kraba gotuje się na wywarze z kości wieprzowych lub na kurze z dodatkiem soli i cebuli. Następnie dodaje się mięso z kraba, przepiórcze jajo, drobno pokrojone mięso z kurczaka, kukurydzę i grzybki mun. Do zagęszczenia potrawy używa się skrobi z tapioki oraz białko jajka. W miseczce z gęstą zupą jako dodatek znajdziemy kolendrę, kapkę sosu sojowego lub oleju sezamowego, sos chili i pieprz. Co ciekawe, na północy Wietnamu można spotkać wersję tej potrawy bez kraba.
Zupa z kraba to nieduża, ciekawa przekąska, która może nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest naprawdę smaczna.
Hoanh thanh to nazwa popularnych chińskich pierożków, w Polsce znanych jako won ton, czasami też zwanych "chińskim ravioli". Zupa z pierożkami hoanh thanh składa się z wywaru wieprzowego, makaronu, pieczonej wieprzowiny w przyprawach xa xiu (char siu) oraz dodatków. To bardzo popularne danie na południu Wietnamu i zazwyczaj jest sprzedawane razem z zupą Hu Tieu Nam Vang.
W knajpkach z zupą hu tieu czasami też trafimy na drugi rodzaj pierożków, a mianowicie sui cao. Pierożki sui cao to wytworniejsza wersja pierożków hoan thanh. Ich farsz składa się z mięsa mielonego, kawałka krewetki (nie mielonej), grzybów mun oraz przypraw.
Podsumowując, zupę hoan thanh śmiało można uznać za dorównującą pho!
Bun Mam, czyli zupa gotowana na wywarze ze sfermentowanych ryb, jest chyba jedną z najbardziej charakterystycznych i oryginalnych potraw, jakie znajdziemy na południu Wietnamu.
Potrawa ta narodziła się w prowincji Soc Trang w Delcie Mekongu i reprezentuje wszystko to, co najlepszego ma do zaoferowania ów "spichlerz Wietnamu". W zupie znajdziemy pastę ze sfermentowanych krewetek, makaron ryżowy, krewetki, kalmary, grillowany boczek, bakłażany, rybę, spory dodatek świeżych warzyw oraz oczywiście wywar, którego wyrazisty i mocny zapach uderza konsumującego, szczególnie przy pierwszym spotkaniu w tym daniem). Z każdą kolejną miską zapach wciąż jest wyczuwalny, ale zdecydowanie mniej dokuczliwy.
Ze względu na smaczny wywar, aromat i dodatki, Bun Mam może jak najbardziej konkurować z pho!
Sprawdź naszą wycieczkę kulinarną po Wietnamie!
Według Anthony'ego Bourdaina Bun Bo Hue to najsmaczniejsza zupa na świecie. "Bun" to nazwa makaronu ryżowego, "bo" to wołowina, a Hue to była cesarska stolica, obecnie miasto w środkowym Wietnamie.
Co czyni tę potrawę tak wyjątkową? Po pierwsze: miejsce skąd pochodzi - Hue to dawna cesarska stolica Wietnamu, więc potrawy, które tam przyrządzano, musiały być wyjątkowe i bogatsze w smaku. Po drugie: idealnie wyważony balans smaków (słodkiego, ostrego, kwaśnego i słonego), po trzecie: moc dodatków, które znajdziemy w zupie i po czwarte: pewien tajemniczy składnik, który wiele przepisów i knajp niestety pomija, a to właśnie on daje specjalny smak tej potrawie - chodzi o pastę ze sfermentowanych, małych krewetek (mam ruoc).
Bun Bo Hue i Bun Mam ze względu na oryginalny, bogaty smak bulionu oraz mnogość dodatków, wielu uznaje za smaczniejsze od królowej wietnamskich potraw, czyli pho.
Hu Tieu Nam Vang i Hoanh Thanh na pewno są z pho na równi.
Zupę z kraba, bardzo oryginalną i smaczną, traktujemy raczej jako ciekawostkę kulinarną i przekąskę w ciągu dnia, niż pełnoprawny posiłek.
Wczasywazji.pl są marką należącą do MakeYourAsia. Od 2016 roku organizujemy ciekawsze podróże po Azji Południowo-Wschodniej. W sprawach związanych z wyjazdami firmowymi, motywacyjnymi, szkoleniowymi czy wejściem z Twoim produktem na azjatycki rynek zobacz więcej na stronie MakeYourAsia.