Przepis na bún thịt nướng - autentyczne smaki Wietnamu mogą zagościć także w Twojej kuchni!
Kuchnia wietnamska znana jest na całym świecie: różnorodna, kolorowa, aromatyczna – po prostu pyszna! Charakterystyczne są w niej duże ilość świeżych warzyw i ziół, sosy rybne i sojowe, makarony ryżowe albo ryż pod różnymi postaciami oraz wszelkie rodzaję mięs i owoców morza.
Dziś bierzemy na ruszt Bun Thit Nuong – wyborne połączenie grillowanej wieprzowiny, makaronu ryżowego, starannie wybranych warzyw i odpowiednio przygotowanego sosu rybnego. To tradycyjna wietnamska potrawa, którą uwielbiamy także w naszym biurze!
Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy Magdalenę Waś – finalistkę VIII edycji Masterchef Polska. W załączonym materiale wideo przekonacie się, co wyczaruje duet: znawca Wietnamu i miłośnik kulinariów + miłośniczka Wietnamu i znawczyni kulinariów!
Przepis na bun thit nuong prezentujemy poniżej krok po kroku, abyście mogli spróbować się z nim zmierzyć także we własnej kuchni!
Sos i marynata:
- Smak kwaśny: sok z kumkwata/limonki/cytryny/ocet ryżowy lub jabłkowy
- Smak słodki: cukier/miód
- Smak słony: sos rybny i sos sojowy
- Smak neutralny: woda
- Smak ostry: sos chili/siekane chili
- Posiekany czosnek
- Trawa cytrynowa
Danie:
- Cienki makaron ryżowy bún
- Sałata lodowa lub inna chrupka
- Bukiet ziół azjatyckich: Pachnotka (tía tô – shiso), bazylia tajska (húng quế), kolendra wietnamska (rau răm)
- Wieprzowina: boczek
- Zielona papaja/zielone mango
- Marchewka
- Ogórek
- (Opcjonalnie): Pokruszone orzechy nerkowca i prażony sezam
Przygotowanie Bún Thịt Nướng
Sos:
- Wymieszaj sok z kumkwata, cukier, sos rybny, sos sojowy i wodę w proporcji po jednej części. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Jeśli chcesz, możesz użyć innego składnika dającego smak kwaśny/słodki/słony z powyższej listy.
- Dodaj siekane chili i czosnek do smaku, pamiętaj, że lepiej dodawać chili w małej ilości po kilka razy i testować ostrość sosu, niż dodać dużą ilość chili naraz i otrzymać sos zbyt ostry.
- Odstaw sos.
Danie:
- Sparz makaron ryżowy – jeśli kupiłeś/aś świeży. Jeśli musisz użyć makaronu suszonego, przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – niektóre wystarczy jedynie namoczyć w ciepłej wodzie, inne natomiast trzeba wrzucić do wrzątku na kilka minut. Odcedź makaron i odczekaj do wystygnięcia.
- Pokrój boczek w średniej grubości plastry i umieść w misce.
- Dodaj sos rybny, sos sojowy i cukier w proporcji 1:1:1.
- Odetnij źdźbła trawy cytrynowej, zachowując jedynie łodygę (ok. 10 cm). Usuń pierwszą/pierwsze dwie warstwy łodygi, resztę posiekaj drobno i dodaj do mięsa.
- Posiekaj szalotkę i dodaj do mięsa, razem z odrobiną chili.
Zapraszamy do obejrzenia naszego kulinarnego odcinka na kanale Ok!Azja na YouTube, gdzie Magdalena Waś z Adrianem Zagrodzkim najpierw wybierają produkty na lokalnym bazarze, a później wspólnie gotują. A jeśli wciąż Wam mało kuchni wietnamskiej, zapraszamy na nasze wycieczki! Podczas Food Trip – rozsmakuj się w Azji spróbujesz kilkudziesięciu lokalnych potraw z kilku regionów Wietnamu. Na naszych wycieczkach nauczysz się też gotować! W ofercie mamy kilka wycieczek, które w programie mają warsztaty kulinarne: Kulinarne Cu Chi – jednodniowa wycieczka z Sajgonu, Delta Mekongu w 3 dni czy Smaki Hoi An – wycieczka kulinarna.
Do zobaczenia w Azji!