Skip to main content

Przepis na bún thịt nướng - autentyczne smaki Wietnamu mogą zagościć także w Twojej kuchni!

Kuchnia wietnamska znana jest na całym świecie: różnorodna, kolorowa, aromatyczna – po prostu pyszna! Charakterystyczne są w niej duże ilość świeżych warzyw i ziół, sosy rybne i sojowe, makarony ryżowe albo ryż pod różnymi postaciami oraz wszelkie rodzaję mięs i owoców morza.

Dziś bierzemy na ruszt Bun Thit Nuong – wyborne połączenie grillowanej wieprzowiny, makaronu ryżowego, starannie wybranych warzyw i odpowiednio przygotowanego sosu rybnego. To tradycyjna wietnamska potrawa, którą uwielbiamy także w naszym biurze!

Do wspólnego gotowania zaprosiliśmy Magdalenę Waś – finalistkę VIII edycji Masterchef Polska. W załączonym materiale wideo przekonacie się, co wyczaruje duet: znawca Wietnamu i miłośnik kulinariów + miłośniczka Wietnamu i znawczyni kulinariów!

Przepis na bun thit nuong prezentujemy poniżej krok po kroku, abyście mogli spróbować się z nim zmierzyć także we własnej kuchni!

Gotujemy z masterchef
Składniki na Bún Thịt Nướng

Sos i marynata: 

  • Smak kwaśny: sok z kumkwata/limonki/cytryny/ocet ryżowy lub jabłkowy 
  • Smak słodki: cukier/miód 
  • Smak słony: sos rybny i sos sojowy 
  • Smak neutralny: woda 
  • Smak ostry: sos chili/siekane chili 
  • Posiekany czosnek 
  • Trawa cytrynowa 

Danie: 

    • Cienki makaron ryżowy bún 
    • Sałata lodowa lub inna chrupka 
    • Bukiet ziół azjatyckich: Pachnotka (tía tô – shiso), bazylia tajska (húng quế), kolendra wietnamska (rau răm) 
    •  Wieprzowina: boczek 
    • Zielona papaja/zielone mango 
    • Marchewka 
    • Ogórek 
    • (Opcjonalnie): Pokruszone orzechy nerkowca i prażony sezam 

    Przygotowanie Bún Thịt Nướng

    Sos:

    • Wymieszaj sok z kumkwata, cukier, sos rybny, sos sojowy i wodę w proporcji po jednej części. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. 
    • Jeśli chcesz, możesz użyć innego składnika dającego smak kwaśny/słodki/słony z powyższej listy. 
    • Dodaj siekane chili i czosnek do smaku, pamiętaj, że lepiej dodawać chili w małej ilości po kilka razy i testować ostrość sosu, niż dodać dużą ilość chili naraz i otrzymać sos zbyt ostry.
    • Odstaw sos. 

    Danie:

    • Sparz makaron ryżowy – jeśli kupiłeś/aś świeży. Jeśli musisz użyć makaronu suszonego, przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – niektóre wystarczy jedynie namoczyć w ciepłej wodzie, inne natomiast trzeba wrzucić do wrzątku na kilka minut. Odcedź makaron i odczekaj do wystygnięcia. 
    • Pokrój boczek w średniej grubości plastry i umieść w misce. 
    • Dodaj sos rybny, sos sojowy i cukier w proporcji 1:1:1. 
    • Odetnij źdźbła trawy cytrynowej, zachowując jedynie łodygę (ok. 10 cm). Usuń pierwszą/pierwsze dwie warstwy łodygi, resztę posiekaj drobno i dodaj do mięsa. 
    • Posiekaj szalotkę i dodaj do mięsa, razem z odrobiną chili. 
    Lunch w Wietnamie
    Lunch w Wietnamie

    Zapraszamy do obejrzenia naszego kulinarnego  odcinka na kanale Ok!Azja na YouTube, gdzie Magdalena Waś z Adrianem Zagrodzkim najpierw wybierają produkty na lokalnym bazarze, a później wspólnie gotują. A jeśli wciąż Wam mało kuchni wietnamskiej, zapraszamy na nasze wycieczki! Podczas Food Trip – rozsmakuj się w Azji spróbujesz kilkudziesięciu lokalnych potraw z kilku regionów Wietnamu. Na naszych wycieczkach nauczysz się też gotować! W ofercie mamy kilka wycieczek, które w programie mają warsztaty kulinarne:  Kulinarne Cu Chi – jednodniowa wycieczka z Sajgonu, Delta Mekongu w 3 dni czy Smaki Hoi An – wycieczka kulinarna.

    Do zobaczenia w Azji!

    Masz ochotę na więcej? Zobacz nasze wycieczki po Azij!