tr?id=454621601398775&ev=PageView&noscript=1 Wiza Wietnam. Przepisy wjazdowe do Wietnamu (aktualizacja 08/2017)

Obywateli Rzeczpospolitej Polskiej wybierających się do Socjalistycznej Republiki Wietnamu obowiązuje wiza. To oznacza, że jeśli wybieramy się w podróż do Wietnamu, musimy postarać się o odpowiedni dokument. Wietnam bardzo surowo przestrzega umów i tylko z niektórymi państwami zawarł porozumienia o ruchu bezwizowym.

Wiza do Wietnamu

Podstawowe dokumenty, niezbędne do uzyskania wizy do Wietnamu:

Aby złożyć wniosek o wizę do Wietnamu, musimy posiadać:

  • wypełniony formularz wizowy* (można go pobrać tutaj i wydrukować),
  • paszport ważny jeszcze przez co najmniej 6 miesięcy, od planowanej daty wyjazdu z Wietnamu,
  • kolorowe zdjęcie formatu paszportowego,
  • opłatę wizową (patrz poniżej).

*W formularzu wizowym spodziewajcie się m. in. rubryki "członkowie rodziny". Nawet, gdy podróżuje się samemu, należy tam wpisać dane np. rodziców albo innej bliskiej osoby, w celu umożliwienia kontaktu w razie jakichś sytuacji kryzysowych (np. gdy turysta znajdzie się w szpitalu nieprzytomny i trzeba będzie powiadomić rodzinę).

Polscy biznesmeni, podobnie jak ma to miejsce w przypadku wielu innych krajów, muszą także dołączyć do wniosku wizowego: zaproszenie od wietnamskiej firmy lub uczelni, potwierdzone przez MSZ Wietnamu, jak również list przewodni od polskiej firmy albo uczelni, delegującej osobę ubiegającą się o wizę do Wietnamu, w którym powinny się znaleźć dane osoby wyjeżdżającej do Wietnamu, cel wyjazdu oraz adres firmy lub targów, które dana osoba zamierza odwiedzić.

Gdzie należy starać się o wietnamską wizę?

  1. O "tradycyjną" wizę można ubiegać się w Ambasadzie Wietnamu w Polsce i urzędach konsularnych. Aby ją otrzymać, należy udać się do ambasady i w odpowiednim okienku złożyć wymagane dokumenty: wypełniony wniosek wraz z przyklejonym zdjęciem, ważny paszport oraz uiścić opłatę za wydanie wizy. Na odbiór dokumentu trzeba czekać maksymalnie około tygodnia, jednakże w wielu przypadkach, gdy złoży się aplikację rano, to można wizę odebrać jeszcze tego samego dnia.
  2. O wizę do Wietnamu możemy także starać się przy przekraczaniu granicy państwa, wówczas otrzymamy tzw. "visa on arrival". Warunkiem otrzymania wizy jest jednak posiadanie ze sobą ważnego paszportu oraz promesy wizowej, czyli dokumentu wystawianego przez Wydział Imigracji Socjalistycznej Republiki Wietnamu, a którego organizacją zajmują się najczęściej biura podróży lub inni pośrednicy (my również do nich należymy). W przypadku ubiegania sie o wizę na granicy, pozwolenie na pobyt wystawia Urząd Kontroli Ruchu Granicznego.

Należy jednak pamiętać, że otrzymanie "visa on arrival" na podstawie wydruku/skanu promesy możliwe jest jedynie przy przekraczaniu granicy drogą powietrzną, czyli na lotniskach.

Gdy już docieramy na lotnisko, udajemy się do okienka, w którym składamy wypełniony wniosek oraz dwa zdjęcia (jeżeli nie mamy zdjęcia należy dopłacić 5 USD do ceny wizy), a następnie uiszczamy opłatę (aktualne ceny w tabeli na zdjęciu poniżej).

"Visa on arrival" otrzymamy na poniższych lotniskach:

  • Tan Son Nhat Airport w Ho Chi Minh
  • Da Nang Airport w Da Nang
  • Noi Bai Airport w Hanoi

Tabliczka z cenami wiz w Wietnamie

Przekraczanie granicy Wietnamu drogą lądową z krajów sąsiednich

Jeśli planujemy wjechać do Wietnamu z krajów sąsiednich drogą lądową (np. z Kambodży), musimy albo posiadać wizę tradycyjną, uzyskaną w ambasadzie (w Ambasadzie Wietnamu w Warszawie lub np. w wietnamskiej ambasadzie w Phnom Penh), albo odpowiednio wcześniej postarać się o e-wizę (honorowana tylko na niektórych przejściach granicznych – zerknij niżej), albo wyrobić wizę na granicy, za okazaniem oryginału promesy wizowej (nie może to być wydruk czy skan). Istnieje zatem możliwość otrzymania wizy „on arrival” na granicy lądowej – należy mieć jedynie oryginał promesy wystawionej właśnie na to przejście.

E-wiza do Wietnamu

Od 1 lutego 2017 roku obywatele Polski mogą ubiegać się o wizę za pośrednictwem Internetu na stronie wietnamskiego urzędu imigracyjnego: https://xuatnhapcanh.gov.vn/ lub https://immigration.gov.vn/. Wszystkie procedury związane z otrzymaniem wizy, w tym składanie wniosku czy opłaty, dokonywane są on-line, bezpośrednio na stronie rządowej. 

Aby móc ubiegać się o e-wizę należy posiadać ważny paszport, wypełnić wniosek on-line oraz uiścić opłatę w wysokości 25 USD.

Pamiętaj jednak, że uzyskana w ten sposób wiza jest wizą jednokrotnego wjazdu i pozwala na pobyt na terytorium Wietnamu do 30 dni. Jeżeli chciałbyś zostać dłużej albo odwiedzić ościenne kraje wracając potem do Wietnamu, to musisz złożyć wniosek ponownie albo aplikować o wizę wielokrotną poprzez pośrednika / biuro turystyczne.

Czas oczekiwania na e-wizę: trzy dni robocze po zaksięgowaniu wpłaty.

Z e-wizą możemy przekraczać poniższe przejścia graniczne:

Lotniska międzynarodowe:

  • Cat Bi Int Airport (Hai Phong)
  • Cam Ranh Int Airport (Khanh Hoa)
  • Can Tho International Airport
  • Da Nang International Airport
  • Noi Bai Int Airport (Ha Noi)
  • Phu Quoc International Airport
  • Tan Son Nhat Int Airport (Ho Chi Minh City)

Przejścia lądowe:

  • Ha Tien Landport
  • Lao Bao Landport
  • Lao Cai Landport
  • Moc Bai Landport
  • Mong Cai Landport
  • Nam Can Landport
  • Song Tien Landport
  • Tinh Bien Landport
  • Xa Mat Landport

Porty morskie:

  • Da Nang Seaport
  • Hon Gai Seaport
  • Hai Phong Seaport
  • Nha Trang Seaport
  • Quy Nhon Seaport
  • Ho Chi Minh City Seaport
  • Vung Tau Seaport   

Stemple krajów azjatyckich w paszporcie

Rodzaje wiz

Wiza do Wietnamu może mieć postać naklejki, wlepianej bezpośrednio do paszportu, bądź oddzielnego arkusza papieru, może być również wizą jednokrotnego lub wielokrotnego wjazdu.

Wiza turystyczna

O taki dokument powinni ubiegać się wszyscy Polacy, którzy chcą odwiedzić Wietnam w celach turystycznych i prywatnych : zwiedzanie, odwiedziny u bliskich i przyjaciół. Warto zaznaczyć, że obowiązek wizowy dotyczny również dzieci, bez względu na ich wiek.

Wiza turystyczna wydawana jest na okres miesiąca (28 dni) lub 3 miesięcy (87 dni).

Za wizę turystyczną, uzyskaną w ambasadzie zapłacimy około 250 zł - wiza jednokrotnego wjazdu i 300zł - wiza wielkokrotnego wjazdu. Koszt "visa on arrival" to analogicznie 25 USD i 50 USD plus koszt promesy wizowej.

Wiza biznesowa

O taką wizę powinni ubiegać się wszyscy, podróżujący w celach biznesowych i związanych z pracą lub stażem. Podobnie jak w przypadku wizy turystycznej dokument wydawany jest na okres miesiąca (28 dni) lub 3 miesięcy (87 dni).

Punkt odpraw na lotnisku w Wietnamie
                               

Lotnisko w Wietnamie

Wiza Wietnam – najczęściej zadawane pytania:

Jaki jest maksymalny czas pobytu Polaka w Wietnamie?
Na wizie biznesowej można przebywać w Wietnamie rok, ale to na zaproszenie firmy.
Na pozwoleniu na pobyt, z kontraktem i stałą pracą + adresem zameldowania – 2 lata – tę opcję można przedłużać.

Jaka jest maksymalna długość wizy turystycznej do Wietnamu?
3 miesiące. Nie można jej przedłużyć – w celu wydłużenia pobytu, konieczne jest wyrobienie nowej wizy.

Ile wynosi czas oczekiwania na wizę wietnamską w ambasadzie?
Zazwyczaj jest to kilka dni – do tygodnia. Chyba, że mamy do czynienia z jakimś wyjątkowym przypadkiem, wówczas można dostać wizę nawet w ten sam dzień, ale musi to być jakoś głęboko uzasadnione.

Jakie zdjęcia są potrzebne do wizy wietnamskiej wyrabianej w ambasadzie i na granicy (on-arrival)?
Format potrzebnych zdjeć, to 4x6 cm.

Jaki jest czas oczekiwania na wizę on-arrival do Wietnamu?
Czas ten uzależniony jest od liczby osób oczekujących w kolejce na lotnisku. Może to być 15 minut, a mogą być 2h – trudno jednoznacznie określić. Na pewno poniżej 3h.

Jaki jest czas oczekiwania na promesę wizową do Wietnamu?
Z reguły - im dłuższy, tym taniej. Zwykła usługa, najtańsza, to około 7 dni roboczych. Najczęściej są to 3 do 5 dni roboczych.
Można w wyjątkowych przypadkach załatwić promesę szybciej, nawet na następny dzień, ale ceny są wówczas nieporównywalnie wyższe.

Czy można nie dostać promesy wizowej do Wietnamu?
Teoretycznie jest to możliwe, ale to bardzo rzadkie sytuacje, np. w przypadku, gdy jest się osobą, która stanowi zagrożenie dla porządku publicznego, bezpieczeństwa narodowego lub racji stanu SRW.

Czy mając promesę można nie dostać wizy on-arrival?
Będąc niemiłym dla pogranicznika, a nie mając wydrukowanej promesy z e-maila, można wizy nie dostać. Mając promesę wystawioną na złe nazwisko, lub ze złym numerem paszportu też można mieć problemy, dlatego po otrzymaniu promesy na maila prosimy o sprawdzenie danych.

Jaki jest koszt wyrobienia promesy wizowej do Wietnamu?
Zapraszamy do sprawdzenia cennika w naszym artykule.

Czy opłatę za promesę wrabianą za Waszym pośrednictwem można uiścić w złotówkach?
Tak, jak najbardziej jest taka możliwość.

Jaki jest całkowity koszt wizy do Wietnamu otrzymywanej na lotnisku?
Promesa wizowa kosztuje 15 USD – miesięczna, jednorazowa.
Na miejscu płaci się 25 USD za stempel wizowy (to już na lotnisku) na jednokrotny wjazd, wielokrotny kosztuje 50 USD.

Jaka jest różnica czy zrobię wizę przez internet czy na lotnisku z promesą?
E-visa jest tańsza, kosztuje tylko 25 USD i nie czeka się wówczas w kolejce do wyrobienia wizy na lotnisku. Jest to opcja korzystniejsza.
Warto jednak mieć na uwadze, że e-visa jest tylko jednokrotnego wjazdu, więc gdyby ktoś planował opuścić Wietnam i do niego wrócić, wtedy lepiej wyrobić wizę na podstawie promesy.
Dodatkowo zwykłą wizę da się przedłużyć, w przypadku e-wizy nie mamy takie możliwości.

Jaki jest koszt e-wizy do Wietnamu i czy można z e-wizą przekraczać granicę lądem?
E-wiza kosztuje 25 USD i można z nią przekroczyć granicę w wyznaczonych miejscach (wymienione wyżej w artykule), również lądowych.

Czy jeśli jadę pierwszy raz do Wietnamu lepiej kupić wizę w Polsce czy w Wietnamie na lotnisku?
Jeśli mamy trochę czasu i planujemy wyjazd na krótko oraz bez wielokrotnego opuszczania Wietnamu, zawsze warto się wtedy zastanowić, czy najwygodniejsza nie okaże się e-wiza.

Przydatne adresy:

Ambasada Wietnamu w Polsce

Ambasada Socjalistycznej Republiki Wietnamu w Warszawie
ul. Resorowa 36 02-956 Warszawa
Tel.: (0-22) 651 60 98
Fax: (0-22) 651 60 95
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Ambasada Polski w Wietnamie

Ambasada RP w Hanoi
3 Chua Mot Cot, Hanoi, Wietnam
Tel.: (0084 24) 384 520 27
Fax: (0084 24) 382 369 14
e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.